ANALITIČARI: Đukanovićeva odluka o raspuštanju skupštine neustavna, ali izbori možda krajem maja ili početkom juna

Objavljeno

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspustio je Skupštinu i time napravio uvod u raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Mada pravnici nisu bili u javnim nastupima saglasni da li Đukanović treba da postupi u skladu sa zakonom o predsedniku, čija je ustavnost upitna, on je ipak doneo ukaz o raspuštanju.

Ali, po saopštenju Đukanovićevog kabineta, ukaz je donet na osnovu člana 92, tačke tri, Ustava Crne Gore, koji govori o neizboru vlade od zakonodavnog doma u roku od tri mjeseca nakon što se odredi mandatar.

Rok za formiranje nove vlade, čiji je mandat za sastavaljenje dobio čelnik Demosa Miodrag Lekić na osnovu izmena Zakona o predsedniku, istekao je sinoć u ponoć.

Lekić je obavestio predsjednike stranaka da nema većinu za formiranje vlade jer nema podršku četiri poslanika saveza “Crno na belo” premijera Dritana Abazovića.

Đukanović je ranije rekao da je izbor Lekića pravno problematičan, ali je sporni zakon dio pravnog sistema, sve dotle dok ga Ustavni sud ne suspenduje.

Kako za Portal RTCG kaže advokat Veselin Radulović, nakon svega što smo vidjeli, sada je predsjednik države obavezan da raspiše izbore koji ne mogu biti u roku kraćem od 60 dana, ni dužem od 90 dana.

“Dakle, realno je očekivati da izboru budu krajem maja ili početkom juna. Mislim da ova odluka predsjednika nije u skladu sa Ustavom. Ona ima osnov u nedavnim izmjenama Zakona o predsjedniku, ali te izmjene nisu saglasne sa Ustavom. Na žalost, Ustavni sud nije još donio odluku u tom predmetu i to je predsjednik iskoristio, iako je ranije izjavio da nema nameru da učestvuje u implementaciji neustavnog zakona. Dakle, pri donošenju ove odluke presudni su bili politički razlozi i interesi i to, na žalost, kod naših političara nije novo”, rekao je Radulović.

Na sceni je, smatra, opet zastupanje ličnih i stranačkih interesa.

“Previše je primjera u kojima je Ustav kršen i ignorisan radi ostvarenja političkih, stranačkih i ličnih interesa”, rekao je Radulović.

Kuriri.rs/RTCG

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

ŠAPČANE ŠOKIRALA SCENA U CENTRU GRADA: Nju muka naterala, a ljudi zgroženi kad su videli šta radi! FOTO

Šapčani su nedavno ostali šokirani scenom u centru grada. Prolaznici nisu mogli da veruju šta...

GRAJA JE NAPISAO HIT ZA DECU VUČE, VUČE, BUBO LENJA: Ršumović otkriva ko je za to glavni krivac i šta SRBIJA TREBA SADA DA...

Posle kraće bolesti u Beogradu je sinoć u 92. godini preminuo pevač i kompozitor...

ZA JEDNE JE CAR, ZA DRUGE IDIOT! Golman provaljen u ISTORIJSKOJ PREVARI – pred svaki meč, pomerao je stative na svom golu! VIDEO

Iako sport treba da demonstrira poštenje, plemenitost, fer-plej i viteške osobine, brojni sportisti zaobilazili...

POTPUNO OPREMLJEN: Muškarac iz Iriga u kući čuvao oružje sa svom potrebnom municijom!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Irigu podneće krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv muškarca iz...

Više vijesti