“BOG JE NJIH KAZNIO MOJOM RUKOM, A MENE NJIHOVIM GLAVAMA”: Laušević u sudnici hteo da uradi još jednu stvar, ali nije imao prilke!

Glumac Žarko Laušević preminuo je juče, nakon teške bolesti, a njegova smrt potresla je sve koji su ga poznavali.

Njegovu karijeru na duže vreme je prekinula tragedija od koje se glumac nikada nije oporavio, a o kojoj je iskreno pisao u tri knjige sa zajedničkim podnaslovom „Dnevnik jedne robije“.

On je, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u jednom podgoričkom kafiću usled tuče usmrtio dva mladića i ranio trećeg. Za dvostruko ubisto najpre je osuđen na 13 godina robije, a kaznu je služio u Spužu i Požarevcu.

Njemu je u februaru 1998. godine od strane Saveznog suda presuda preinačena na četiri godine zatvora zbog „dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane“. Kako je do tada već odslužio četiri i po godine, pušten je na slobodu, a ubrzo se odselio u Njujork.

– Nisam izgovorio svoju završnu reč na ovom poslednjem suđenju. A hteo sam ponovo da kažem tim unesrećenim porodicama da shvate, ako mogu, koliko sam svestan zla koje sam im naneo, tragedije koju su doživeli i koju doživljavaju – rekao je on medijima pre nego što je otišao u inostranstvo, prenosi „Politika“.

– Znam da bol ne čuje, ali ne bi bilo od mene srećnijeg čoveka na kugli zemaljskoj da se to nije desilo, da sam mogao drugačije… U crkvi uvek upalim tri sveće: za oca i njih dvojicu. Mora biti da smo nešto teško zgrešili sva trojica. I njih dvojica i ja, pa nas je Bog tako sastavio: da njih kazni mojom rukom, mene njihovim glavama… – dodao je Laušević.

Vrhovni sud je 30. marta 2001. godine tu odluku poništio i preinačio je na 13 godina zatvora.

Trećeg jula 2009. godine je saopšteno da je Laušević uhapšen u SAD jer je tamo boravio bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji, po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu. Ipak, 14. septembra sud u Njujorku doneo je odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Lauševića je 2011. godine pomilovao tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić, na osnovu bilateralnog sporazuma između Srbije i Crne Gore koji predviđa da osuđeni izdržava kaznu u zemlji čiji je državljanin.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Bonus video:

- Advertisement -

00:44
Žarko Laušević posle premijere filma

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci