DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI REČ KURAJBER? Srbi su jedini narod na svetu koji ima naziv za sve, a od ovih pojmova MOŽE DA ZABOLI GLAVA

Poznato je da srpski jezik veoma bogat sa rečima koje se koriste da se opišu srodnički odnosi, te nas ne treba čuditi što postoji dosta termina koji nam nisu poznati.

Jedan od takvih svakako je termin kurajber, koji velikom broju ljudi verovatno nije poznat.

Od prvog kolena

Od rodbinskih odnosa može da zaboli glava, a evo kako se kreće ta klasifikacija:

Vaš otac je Vama predak (roditelj) prvog kolena, deda drugog, pradeda trećeg, čukundeda četvrtog i tako sve do kurajbera koji predstavlja pretka četrnaestog kolena.

Nabrajajući tako najdalje obično stignemo do pradede i čukundede. Ali šta dalje? Navrdeda se zvao čukundedin otac, njegov otac bio bi kurđel, a kurđelov askurđel. To su navodno reči koji opisuju srodstvo u Srba. Kurajber i njegova žena kurajbera bili bi naši preci iz 14. kolena.

Koleno po koleno, došlo bi se do toga da saznamo kako se zvao naš najstariji predak, koji nama dođe Beli orao i njegova žena Bela pčela.

Otkud ovi nazivi?

Српски родослов pic.twitter.com/HVSlVDeLsD
— Мисирац (@MilosColic) July 2, 2019

U široj upotrebi ovi nazivi popularisani su osamdesetih i devedesetih godina 20. veka u novinama i popularnoj kulturi.

Međutim, od celog tog rečnika se izuzev termina za srodstvo askurđel i reči kurajber, koja ne pripada terminologiji srodstva, druge reči ne mogu naći u starim i novim rečnicima i drugim različitim izvorima.

- Advertisement -

Autentično

Pošto nazivi zvuče arhaično, lako je poverovati u njihovu autentičnost i istinitost. Od svih predaka, mi smo izgleda zapamtili kurajbera, jer se od svih naziva, u svakodnevnom životu, ne računajući pradedu i navrdedu, jedino on pominje.

U najslobodnijim razmišljanjima tvrdi se da se srpski rodoslovi mogu pratiti i do 18. kolena, šta bi možda i moglo biti, ali za sada ne postoji naučna potvrda toga. Kada je reč o terminima srodnika, pre Belog orla rodio se Sivi hromi vuk, a početak svega, 18. koleno je Sunce.

Jedno je sigurno, a to je da Srbi imaju naziv za sve.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:39
Nenad Pagonis poreklo i deda

Kurir


Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci