back to top
mojatv

ĐORĐE (15) SE KUĆI VRAĆA U KOVČEGU: Posle tragedije na pruzi kod Valjeva, majka srednjoškolca očajna – Oprosti anđele što te nisam sačuvala

SREDNjOŠKOLAC Đorđe I. (15), iz sela Mala Vranjska kod Šapca, poginuo je od strujnog udara u noći između četvrtka i petka, u blizini železničke stanice Valjevo na pruzi Beograd-Bar, kada se, po svemu sudeći, popeo na vagon i uhvatio provodnik kontaktne mreže, napona 25.000 volti.

ђорђе (15) се кући враћа у ковчегу: после трагедије на прузи код ваљева, мајка средњошколца очајна -  опрости анђеле што те нисам сачувала

Foto: V. Mitrić/Fejsbuk

Dečak je bio učenik prvog razreda Tehničke škole u Valjevu, nestanak je prijavila stanodavka, a njegovo beživotno telo ubrzo je pronađeno pored koloseka…
Obdukcioni nalaz pokazao je da je uzrok smrti bio strujni udar a dečak je, saznajemo, zadobio i opekotine od visokog napona. Nezvanično, kobne večeri izašao je u šetnju, a Valjevka kod koje je stanovao zabrinuta što se, iako je bilo kasno, još nije vratio, pozvala je policiju.

– Bio je sjajno dete. Nada, ne samo svoje porodice, već čitavog sela. Čuli smo da je dobio stipendiju i svi smo se radovali što je otišao u Valjevo, u željenu školu.

Ovako komšije u Maloj Vranjskoj kod Šapca pričaju o tragično nastradalom dečaku. Ilići su, kažu, divna, starosedelačka porodica. Ljudi povučeni, skromni, mirni, učtivi, čestiti i pošteni. I dečakov otac Miodrag i majka Nataša su omiljeni u selu.

Porodica Ilić je pre nekoliko dana proslavila svoju krsnu slavu Svetog Nikolu. I dečak je bio na dan slave kod kuće.

Dirljiv oproštaj majke

Majka nastradalog đaka, Nataša, koja je i prepoznala telo svog sina, potresnim rečima se oprostila od njega.
– Sine majkin, dušo moja nikad prežaljena. Oči majkine skopile su se pre vremena. Sunce moje, anđele moj. Izvini, oprosti majci što nisam bila uz tebe da te čuvam. Da ima Boga uzeo bi mene, a ne tebe, ali ja nisam anđeo. Sigurno mu je trebao neko kao ti, ali samo se pitam zašto? Moram da nastavim dalje bez tebe. Moram da budem jaka zbog tate i seke. Sine, čekaj me gore, doći će majka. Opet ćemo nas dvoje biti zajedno.

– Niko nije mogao ovako nešto da pomisli. U kući Ilića je zavladala neviđena sreća, kada je bilo izvesno da je dečak krenuo u željenu školu. I on i roditelji, a i mi svi koji smo ga voleli, želeli smo da posle osnovne završi i “velike škole”. Umesto toga, potvrđena je vest da je nastradali dečak čedo iz našeg sela, našeg sokaka – pričaju susedi Ilića.

Ilići su slabijeg imovnog stanja, pa je stipendija dobro došla za dečakovo školovanje. Roditelji su se trudili i uspevali da mu priušte što više. Selo ih smatra div junacima.

- Advertisement -

đorđe (15) se kući vraća u kovčegu: posle tragedije na pruzi kod valjeva, majka srednjoškolca očajna - oprosti anđele što te nisam sačuvala
Foto: V. Mitrić/Fejsbuk

– Roditelji su u šoku i neverici da se to stvarno dogodilo – kažu nam meštani Male Vranjske. – Kad im je javljeno nastao je jauk i plač od kog bi i kamen zaplakao. Umesto da dođe na raspust, Novu godinu i Božić, dečak stiže u roditeljski dom u kovčegu.

I u susednoj Gornjoj Vranjskoj i u okolnim selima, sve do Šapca mnogi govore o tragediji.

– Prestalo je da kuca srce plemenitog i dobrog deteta, koje se, uz roditeljsku pomoć borilo da se školuje da bude valjan čovek kakvi su njegovi roditelji i preci – kažu u Đukanovića sokaku u kom živi porodica. Ilići imaju još osamnaestogodišnju kćerku, takođe divno dete.

Opasno je već na dva metra

– U KONTAKTNOJ mreži na pruzi napon je 25.000 volti i ako bi se čovek približio na tridesetak centimetara od provodnika stvorio bi se električni luk i došlo bi do udara struje čije su posledice, nažalost, uglavnom kobne – kaže izvor “Novosti” iz “Železnica Srbije”. – Radnici na održavanju kontaktne mreže nikada iz sigurnosnih razloga ne prilaze bliže od dva metra provodniku. Upravo da bi se sprečilo da neko dospe u opasnu blizinu provodnika, na stubovima kontaktne mreže, kao zaštita postoji fizička prepreka, metalni šiljci, takozvani zaštitni rogovi.

Ostaje tajna zašto se dečak popeo na vagon na sporednom koloseku železničke stanice Valjevo i dospeo u strujno kolo kontaktne mreže napona 25.000 volti. Svedoka ove tragedije, koliko je poznato, nije bilo. Njegovi školski drugovi, šokirani, u suzama, ophrvani tugom, ističu da ništa nije nagoveštavalo tragediju. Sahrana dečaka biće danas u 13 sati na seoskom groblju u Maloj Vranjskoj.

Najnoviji članci