EVO ŠTA VAM GOVORE ZVUKOVI KOJI DOPIRU IZ KOČNICA U TOKU VOŽNJE: Obavezno obratite pažnju, neki od tih šumova su VEOMA OPASNI!

Objavljeno

Ovog puta je akcenat na kočionim diskovima, kako se održavaju i šta pokušavaju da vam kažu kada vibriraju, grebu i cvile.

Čuvajte diskove tako što ćete ih slušati. Znajte da ako sa vrućim kočnicama prođete kroz baru (vodu) gotovo sigurno ćete prouzrokovati krivljenje diskova.

Bitno je znati i kako se ovi diskovi održavaju i šta podrazumeva njihova obrada i o čemu tu treba voditi računa.

Škripa, grebanje, vibriranje…

Ovo su samo neke pojave koje se vozači mogu primetiti u toku vožnje i u skladu sa tim reagovati. U skladu sa savetima i vi reagujte opa što pre uklonite problem, jer kočnice moraju da rade besprekorno i tu nema mesta odlaganja, tipa, sutra ću…

ZVUK GREBANJA PRI KOČENJU: Uzroka može biti više, od iskrivljenog ili potrošenog diska, pogrešno postavljene pločice, problema sa kočionim kleštom… Proverite u servisu.

ZVUK CVILJENJA PRI KOČENJU: Najčešće bude reč o istrošenim pločicama pa se čuje cviljenje metala o metal, odnosno o kočioni disk. Zamenite pločice.

VIBRACIJE PRI KOČENJU: Ovde je najčešće reč o oštećenom disku koji je ili kriv ili istrošen. Provera u servisu obavezna.

PRI KOČENJU VOZILO VUČE U JEDNU STRANU UZ GREBANJE I VIBRACIJE: Provera u servisu obavezna! Ovo se dešava kada se pločice ne troše ravnomerno, što se dešava ukoliko nisu bile dobro montirane. Još jedan razlog može biti i iskrivljen kočioni disk.

SLABIJE KOČENJE UZ GREBANJE I VIBRACIJE: Zamena pločica obavezna. Ovo se dešava kada se zbog loše montaže pločice troše sa zadnje strane, što uzrokuje ubrzano trošenje i pločica i diska.

GREBANJE I JAKE VIBRACIJE: Zamena pločica i provera diska obavezna. Ovo se najčešće dešava kada je disk iskrivljen ili ako je pločica nejednaka.

- Advertisement -

PRETERANO GREJANJE DISKOVA: Ovo se dešava kada kočiona klješta ne rade dobro i ostanu zaglavljena iako je vozač popustio papučicu kočnice. Obavezna poseta servisu.

Održavanje diskova

U zavisnosti od toga koje diskove imate na svom vozilu, postoje i različiti načini održavanja. Rđa koja se stvara na njima u većini slučajeva ne treba da vas brine, jer je ona samo površinska i najčešće se ukloni posle samo par kočenja. Takođe, ona se često javlja kada automobil stoji neko vreme koje čak i ne mora da bude toliko dugo.

Kako bilo, diskovi se održavaju tako što ih s vremena na vreme treba pregledati i potrebno je da obratite posebnu pažnju ukoliko cvile, grebu ili vibriraju i posetite servis. Kad su diskovi oštećeni često se obavlja obrada. Ali, ovde morate voditi računa jer zavisno od oštećenja i minimalne dozvoljene debljine diska (postoji mera za svaki disk), nekada se ne može obraditi već se mora zameniti novim.

Disk se obrađuje tako što na strugu i nožem se uklanjaju sve neravnine do ravne površine, vodeći se računa da se poštuje granica istrošenosti diska. Posle toga treba staviti nove pločice.

Naravno, ako postoji neka nedoumica najbolje je posetiti majstora.

(Kurir.rs/SrbijaDanas)

Bonus video:

03:55
KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

OFK BEOGRAD GAZI KA ELITI: Romantičari preslišali i Inđiju!

Fudbaleri OFK Beograda savladali su Inđiju u gostima rezultatom 2:0 u 8. kolu Superlige...

TEŠKA NESREĆA KOD SURDULICE: Tamićem sleteli sa puta, vozač poginuo na mestu, dvoje povređenih

U Toplom Dolu kod Surdulice došlo je do teškesaobraćajne nesreće u kojoj je jedna...

SILNO POJAČANI PAZARCI GOSTUJU U LUČANIMA: Mladost dočekuje Novi Pazar

Trener fudbalera Novog Pazara Siniša Dobrašinović rekao je uoči gostovanja lučanskoj Mladosti da pritisak...

UHAPŠEN ZBOG UBISTVA U SMEDEREVU: Živka izbo nožem više od 70 puta, evo gde su ga našli

Ubica Živka I. koji je ubijen sa više od 70 uboda nožem u Smederevu...

OFK BEOGRAD GAZI KA ELITI: Romantičari preslišali i Inđiju!

Fudbaleri OFK Beograda savladali su Inđiju u gostima rezultatom 2:0 u 8. kolu Superlige...

TEŠKA NESREĆA KOD SURDULICE: Tamićem sleteli sa puta, vozač poginuo na mestu, dvoje povređenih

U Toplom Dolu kod Surdulice došlo je do teškesaobraćajne nesreće u kojoj je jedna...