GORŠTAK ILIJA DUGO SAMOVAO PA REŠIO DA DOVEDE ALBANKU Prvo naučila da kaže neću a onda i psovku! Žive od stoke a na ovom beru pare

U selu Dubočka, u Banjanima, u vrletima Crne Gore živi gorštak Ilija koji se seća kako je nekad u selu samo u tri kuće bila 21 devojka.

A sad? Sad je sve drugačije pa se tako i on posle samovanja odlučio da prekrati duge zimske noći i u selo dovede nevestu iz Albanije.

Bila je to Hana, sada gazdarica domaćinstva, koja je u planinsko selo Dubočka došla pre više od decenije. Seća se, kaže, kako su joj prva dva meseca bila baš teška jer nije znala jezik a prvo što je naučila jeste reč “neću” i psovka, i to od devera.

Miljanići, koji su vekovima svoji na svome u Dubočki, bave se stočarstvom, teškim i napornim, ali poslom koji ne bi menjali ni za jedan drugi.

Pre nepune tri godine, kada im je RTV Nikšić došla u posetu i ovo snimila, imali su, ponosno kažu, stado od 180 ovaca i 20 goveda. Vredno rade i dobro im ide, a za pojedine proizvode kažu da ne mogu da naprave koliko mogu da prodaju.

Prave punomasni sir, tvrdi sir i čuveno maslo iz tih krajeva koje im je u vreme korone bilo jako traženo. To je njihov najtraženiji proizvod i kažu da ne mogu da postignu koliko bi mogli da prodaju, a prodaju ga u teglama.

Domaćin Ilija objasnio je kako se pravi po starinski ali i na malo moderniji način, kako oni sad to rade, jer je tražnja velika, a pakuju ga u tegle.

gorštak ilija dugo samovao pa rešio da dovede albanku prvo naučila da kaže neću a onda i psovku! žive od stoke a na ovom beru pare

1 / 5 Foto: RTV Nikšić

gorštak ilija dugo samovao pa rešio da dovede albanku prvo naučila da kaže neću a onda i psovku! žive od stoke a na ovom beru paregorštak ilija dugo samovao pa rešio da dovede albanku prvo naučila da kaže neću a onda i psovku! žive od stoke a na ovom beru paregorštak ilija dugo samovao pa rešio da dovede albanku prvo naučila da kaže neću a onda i psovku! žive od stoke a na ovom beru paregorštak ilija dugo samovao pa rešio da dovede albanku prvo naučila da kaže neću a onda i psovku! žive od stoke a na ovom beru pare

Vredni gorštak i njegova planinka kažu da su ga prodavali po 15 a neretko i po 20 evra, koliko su ljudi pitali da kupe.

- Advertisement -

Ilija veli i da voli svoje selo i svoj kraj i da kad bi opet mogao da bira nikad iz njega ne bi otišao, kao što i nije.

Drevni Banjani

Prvi put u istoriji Banjani se pominju 1319. godine, a Crnoj Gori pripali su tek odlukom Berlinskog kongresa 1878. Banjani su po svoj prilici bili snažno pleme koje je moglo brojati oko 14.000 duša, a organizovani su po brojnim bratstvima među kojima su najsnažniji Koprivice (Koprivica). Sela ovog bratstva su Renovac, Čista Vlaka, Crni Kuk, Brekovac i još neka. Ostala bratstva su Mirkovići i Perovići u selu Macavare; Ognjenovići u selu Rusenovići; Milovići i Miljanići iz Dubočke; Papići i Radojevići u Velimlju; Bijelovići, već spomenuti Milovići i Radojevići u selu Podljut; Baćovići, selo Klenak.

Kurir.rs/Facebook RTV Nikšić

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

DEJAN STANKOVIĆ PRED MEČ SA ČUKARIČKIM: “Nadam se da ćemo sutra biti pravi, baš onako kako smo zacrtali”

U okviru 5. kola grupne faze Lige konferencije, snage će odmeriti fudbaleri Čukaričkog i...

OŽALOŠĆENI IZ CELE SRBIJE ORGANIZOVANO DOLAZE NA SAHRANU STRADALOG SVEŠTENIKA: “To govori o tome kakva je ljudina Nemanja bio!”

Sveštenik Braničevske eparhije Nemanja Veličković (33) poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se...

UŽAS U CENTRU PULE: Staford rastrgao maltezera nasred ulice pred očima šokirane vlasnice i ljudi

Prava drama odvijala se danas negde oko 15 sati u Puli, kada je na...

KAO BEBU JE OSTAVILI U PODRUMU, USVOJIO JE PAR IZ AMERIKE! Holivudska priča srpske lepotice koja želi da usvoji dete iz Zvečanske

Iz dalekog San Dijega u Kaliforniji (SAD), letos smo saznali za Elizabetu Ždralo, devojku...

“OTAC EMIRA KUSTURICE NIJE BIO NOVINAR, RADIO JE ZA UDBU I KOS” Sidran izneo šokantne tvrdnje a ovo je bio njihov poslednji susret

Scenarista i pisac Abdulah Sidran godinama je uspešno sarađivao sa Emirom Kusturicom. Međutim, tačku...