back to top
mojatv

“HVALA, SRBIJO, PUSTILI STE ME DA GLOĐEM DO KOSKE” Pre 20 godina, u VELIKOJ BEDI, umro je legendarni Čkalja – njegov poslednji govor i danas svi pamte

Poslednji velikan među zvezdama jugoslovenskog glumišta, a nadasve poslednji nacionalni junak – čovek iz naroda koji je svojim zemljacima podario toliko smeha da će uvek ostati u njihovim sećanjima kao Paja Jare, Gvozden, Mita, Blagoje, Srećko napast, Jovanča Micić… Umro je na današnji dan 2003. godine u bedi, više gladan neko sit.

miodrag petrović čkalja

Foto: Mira Adanja-Polak – zvaničan kanal / youtube

Miodrag Petrović Čkalja

Žalio se kako ga muči samoća. Napušten od kolega, gledajući kako mu prijatelji jedan po jedan umiru, Čkaljin čuveni osmeh počeo je da bledi. On je dobio nagradu za životno delo “Car Konstantin”, u govoru je rekao ono što smo odavno zaboravili.

– Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živeo sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša deca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa deci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mleko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvek, na vreme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde – rekao je glumac 2002. godine na dodeli, samo godinu dana pred smrt.

Tom prilikom je izgovorio i rečenicu koja i dalje odzvanja u glava mnogih.

– Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske- neutešan je bio popularni Čkalja.

miodrag petrović čkalja

Foto: Mira Adanja-Polak – zvaničan kanal / youtube

Miodrag Petrović Čkalja

- Advertisement -

Njegova ljubavna priča sa suprugom Dragicom, mnogima je sinonim za pravu ljubav. Dragica je svojevremeno medijima otkrila da su sve komšije volele Čkalju.

– Ponekad je utrčavao u najvećoj gužvi, ali s buketom u rukama. Posle tri meseca, Čkalja mi je doneo prsten. Kupio ga je za pedeset dinara kod “Gramaga”. Nažalost, u seljakanju iz stana u stan, izgubila sam tu najdragoceniju uspomenu. U početku našeg braka stanovali smo u nameštenoj sobi u Nebojšinoj ulici. Od tada do danas selili smo se pet puta. Za svaki novi komšiluk Čkalja je predstavljao pravu atrakciju. U bilo koje vreme zvonili bi na vrata i tražili da ga vide, ili da im da autogram sa slikom – iskreno je u jednom intervju ispričala Dragica.

Kako izgleda unuka legendarnog Čkalje, pogledajte u odvojenom tekstu.

Najnoviji članci