mojatv

KALINIĆ ISPALIO JORGI METAK U GLAVU, PA SASUO JOŠ 4 HICA! Skoletov “ortak” napravio kobnu grešku, evo šta ga je koštalo života

Branko Jeftović Jorga (33) je prvi pripadnik miljakovačkog kriminalnog klana za kim je raspisana poternica zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana. Dok su učesnici atentata jedva uspevali da izbegnu istragu koja je bila intenzivna, Jorgu su već tražili po Srbiji.

Nije, doduše, bila ni tajna da je on kobnog 15. januara bio u Interkontinentalu, ali u tim momentima nije se znala njegova uloga u trostrukoj likvidaciji.

Nagađanja oko motiva

Nagađalo se da je Jeftović ubijen u osveti za likvidaciju Željka Ražnatovića Arkana 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu “Interkontinental”. Dovođen je u direktnu vezu sa ovim ubistvom. On se, ipak, prijavio u policiju i rešio da da iskaz.

Deset dana nakon ubistva Arkana, on je, kako su ranije pisali mediji, dao iskaz pred istražnim sudijom.

– U “Interktontinental” sam došao oko 16 sati. Mandić je bio moj prijatelj, pa sam se pozdravio s njim. S njim je bio i Arkan, koji je nameravao da kupi moj “audi A8”. Izlazili smo iz hotela da pogleda auto koji sam prodavao za 60.000 maraka, spustio sam cenu na 55.000 maraka, ali je Ražnatović odustao od kupovine – rekao je Jeftović.

Dodao je da je potom otišao u restoran, da bi potom začuo dva pucnja. Kazao je da je Manda na mestu bio mrtav, da je Arkan ležao s njegove leve strane nepomičan, a Gavrić na tlu pored Arkana.

On je dodao da je gledao da što pre ode iz hotela jer je kod sebe imao pištolj za koji je imao dozvolu za držanje, ali ne i za nošenje.

– Na izlazu sam video kaput koji sam podigao i dao recepcionaru. Ne znam čiji je to kaput bio (kaput sa sebe skinuo ranjeni Dobrosav Garić, kasnije osuđen za trostuko ubistvo, prim. aut.) – ispričao je Jorga.

Otišao je kući, ali se ubrzo vratio na mesto zločina.

– Zvao sam Mirka Tomića Bosanca, a onda prijatelja, koji je bio u Španiji, i Zorana Uskokovića Skoleta (jednog od organizatora Arkanovog ubistva), koji je bio u Nemačkoj. Mirko Bosanac i ja smo došli do “Interkontinentala” i s auto-puta videli da je hotel okružen policijom. Potom smo seli u kafić kod hotela “Jugoslavija” – rekao je Jeftović, pisali su ranije mediji.

- Advertisement -

Jeftović je, plašeći se za svoj život, samo desetak dana posle likvidacije Ražnatovića pobegao u inostranstvo.

Nije ga bilo godinama, ali onda je napravio grešku koja ga je koštala života. Misleći da je akcija “Sablja” posekla ceo “Zemunski klan”, vratio se u Beograd. Pojavio se i na suđenju ubicama Željka Ražnatovića, ali nije znao da mu se sprema smrtni obruč.

Već su mu za petama bili Sretko Kalinić i ostali slobodni “zemunci”.

Tog 30. oktobra 2004. godine likvidiran je na uglu ulica Njegoševe i Koče kapetana u Beogradu.

Jorga je stajao na trotoaru i razgovarao mobilnim telefonom, kada mu je prišao muškarac sa leđa i ispalio iz pištolja metak u glavu. Kada je pao na pločnik, ubica je u njega ispalio još četiri, pet hitaca. Napadač je potom seo u tamnoplavi “golf 4”, sa zatamnjenim staklima i pobegao. Kada je stigla Hitna pomoć Jevtović je još bio živ. Preminuo je u Urgentnom centru.

Posle Arkanovog ubistva, ubijeni su jedan za drugim Jorginovi drugovi – Zoran Uskoković Skole, Zoran Davidovic Ćanda, Mirko Tomić Bosanac i Željko Bodiš.

O tome je Jorga pričao na pomenutom suđenju za Arkanovo ubistvo, nekoliko nedelja pred smrt. Tu je, pred većem sudije Dragoljuba Đorđevića izjavio da mu je “prećeno da će proći kao Skole.” On je svedočio na ovom suđenju kada se nakon četiri godine vratio u Srbiju, a samo nekoliko nedelja pred smrt.

– Bio sam u društvu Arkana i Mande, a od smrti su me spasili kolači. Bio sam u “Braseriji” i jeo kolače. Kada se začula pucnjava krenuo sam ka njima. Odmah sam zalegao. Nisam video kada je pogođen Željko, ali jesam kada je ubica pucao u Mandu i Garića. To je jedan crn čovek, kratke kose… Lično ne poznajem optužene, ali sam ih viđao u piceriji na Bežanijskoj kosi – rekao je tada Jorga sudskom veću.

Tada je izjavio da mu nijedan od optuženih – Gavrić, Đuričić i Nikolić ne liči na osobu koja je 15. januara 2000. istrčala iz “Interkontinentala”.

Jorgino ubistvo je sedam godina kasnje, pred sudom je priznao egzekutor “zemunaca” Sretko Kalinić.

Kalinić je na sudu ispričao da je prišao Jeftoviću, pucao mu u glavu i „overio“ ga sa nekoliko pucnjeva

Kalinić je potom opisao i kako je sa Vladom Budalom 24. oktobra 2004. napravio sačekušu Andriji Draškoviću na autoputu kod Beograda. Tada je Drašković preživeo zasedu, dok je jedan telohranitelj ubijen. Sretko je za taj neuspeh okrivio Vladu Budalu, koji je bio za volanom “mercedesa” i navodno nije hteo da se zaustavi i sačeka Kalinića da ovaj dokrajči Andriju, već je samo dodao gas i pobegao.

Kalinić piše i da se posle napada na Draškovića sklonio u Zagreb, ali se samo nekoliko dana kasnije vratio u Beograd i jedno vrijeme se krio u Kaluđerici.

(Kurir.rs)

Bonus video:

06:25
ARKAN MISLIO DA ĆE GA NJEGOVE UBICE ZAŠTITITI! Radulović: Pozdravio sa njima pred atentat, a najviše ga koštala JEDNA ZABLUDA

Kurir

Najnoviji članci