back to top
mojatv

KO JE SUPRUGA ALEKSEJA NAVALJNOG: Bili u braku 24 godine, Julija se za njega borila kao lavica! Upoznali se na letovanju (FOTO)

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni umro je u zatvoru, saopštilo je Regionalno odeljenje kazneno- popravne službe. Izdržavao je kaznu u regionu Janalo- Nenec na kranjem severu Rusije. Njegova velika podrška bila je supruga Julija Navaljni i njihova deca.

Supruga Alekseja Navaljnog bila je u žiži 2020. kada se ruski opozicioni političar oglasio iz iz bolnice u Berlinu.

Juliju Navaljni se često mogli da vidite pored Alekseja, a nakon što mu je pozlilo tokom leta iz Sibira pa je privremeno bio smešten u bolnici u Omsku, odmah je odjurila kod njega. U privatnom avionu kojim je stigla u ovaj sibirski grad bio je i nemački specijalista hitne medicine, iza čijeg dolaska verovatno pored nje stoji Jaka Bizilj, slovenski filmski producent sa adresom u Nemačkoj.

“Moj suprug Aleksej Anatoljevič Navaljni trenutno je u bolnici Omski u teškom stanju. Smatram da mora da dobije najbolji mogući medicinski tretman u Nemačkoj. Imali smo priliku da ga prebacimo ga pod nadzorom lekara 21. avgusta, ali nije se realizovao taj pokušaj. Formalno se obraćam vama i zahtevam da se dopusti njegov premeštaj”, obratila se tada Julija ruskom predsedniku Vladmiru Putinu, a zatim sve ovo objavila na Tviteru.

Navaljni je u Nemačku prebačen avionom 20. avgusta 2020. godine, dva dana pošto mu je pozlilo, a testovi sprovedeni u nemačkoj laboratoriji, čije su rezultate u ponedeljak potvrdile i dve nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, pokazali su da je ruski opozicionar bio otrovan nervnim agensom iz grupe novičok.

Kako su se upoznali

Julija je bila sve vreme uz supruga dok je trajalo njegovo lečenje u Nemačkoj. Vezu su počeli 1999. kada su se na letovanju u Turskoj zaljubili jedno u drugo na prvi pogled.

Aleksej Navaljni je 2008. osnovao politički blog “LiveJournal” koji je prerastao u Jutjub kanal sa četiri miliona pretplatnika. U njegovoj borbi supruga mu je bila najverniji saborac, a on u nju imao najveće poverenje.

Juliju ste mogli da vidite na protestima uz supruga i kako pomaže mužu da okupi pristalice. Bila mu je najveća podrška dok su ga više puta puta hapsili – prvi put je osuđen na 15-dnevnu zatvorsku kaznu zbog odupiranja državnoj vlasti, a avgusta 2019. bio je uhapšen zbog nezakonitog govora. U zatvoru je dobio osip i otoke zbog alergije, mada se sumnjalo da je trovanje uzrok promena na koži.

Pre sedam godina mu je napadač ispred njegove kancelarije u Moskvi bacio u lice zelenu tečnost koja se koristi kao dezinficijens zbog čega mu je delomično stradalo oko.

Kada je Navaljni 2013. osvojio 27 odsto glasova na izborima za gradonačelnika Moskve, nameravao je da podnese kandidaturu za predsedničke izbore 2018. Međutim, iste godine osuđen je na pet godina zatvora zbog pronevere. Kazna je kasnije preinačena u uslovnu, ali njegova kandidatura zbog presude nije bila moguća.

- Advertisement -

Ruski bloger Ilija Varlamov sugerisao je da kandidaturu preuzme lepa i obrazovana Julija koju, inače, ruska javnost izuzetno voli.

Julija i Aleksej Navaljni imaju ćerku Dariju koja je studirala na Univerzitetu Stanford i sina Zahara koji u Moskvi pohađa državnu školu, a stanuju u trosobnom stanu.

Zajedno na Oskaru Ostvarenje “Navaljni” o ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom nagrađeno je 2023. Oskarom za najbolji dokumentarni film na 95. ceremoniji dodela nagrada američke Akademije nauka i filmskih umetnosti u Los Anđelesu. Na svečanosti je bila njegova porodica.

Julija Navaljna došla je na ceremoniju sa ćerkom Darijom Navaljnom i sinom Zaharom Navaljnim i pridružila se ekipi koja stoji iza filma “Navaljni”.

Na pozornici je Julija osudila “Moskvu zbog vojne invazije na Ukrajinu i pokušaja atentata na Navaljnog 2020. godine”, čime se film i bavi. Daša Navaljna je poručila da joj je teško da bude na dodeli, ali da je njen otac želeo da ona prisustvuje ovog događaju.

Sudija je odbio da dozvoli advokatu Aleksanderu Fedulovu da rtada azgovara sa svojim klijentom Navaljnijem, pa je pravni branilac napisao Oskar na papiru. “Ne vidim, reci mi šta piše”, izvratio je ruski opozicionar. “Oskar! Dobio si juče Oskara!”, rekao mu je advokat i prekršio odluku sudije.

“Ah. Dobro. Pa nisam baš ja osvojio. Hvala vam”, poručio je Aleksej.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

09:45
KO JE BIO ALEKSEJ NAVALJNI? Opozicionar preživeo pokušaj ubistva NERVNIM OTROVOM i postao TRN U OKU ruskog lidera Vladimira Putina

Kurir

Najnoviji članci