KOMEMORACIJA TANASIJU UZUNOVIĆU: Cela sala Narodnog pozorišta odzvanja OD JECAJA, posle NJEGOVIH REČI svi su zaplakali (VIDEO)

Objavljeno

Prvak Drame Narodnog pozorišta Tanasije Uzunović, koji je preminuo 10. marta u 81. godini, biće sahranjen danas u 14 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Poslednji pozdrav velikom glumcu upravo odaju kolege na komemoraciji u nacionalnom teatru.

Komemoracija je zavšena govorom Siniše Kovačevića, koji je sve rasplakao.

“Draga Biljana i Sofija, poštovana porodico, nekoliko puta gocorio sam u ovakvim situacijama opraštajući se od prijateljima i nikada mi nije bilo ovako teško. Taso brate i prijatelju hvala ti na svemu, na Zariji Vučiću i mnogim drugim ulogama. Ako će nečije mesto biti upražnjeno to će biti tvoje. Moj gospodine Uzunoviću, čovek se sa gospodsrvom rađa. Hvala ti za svaku probu i snimajući dan gde si dolazio apsolutno spreman. Hvala na iskrenoj brizi za razvoj mladih kolega, koje oni često nisu ni bili svesni. Drugi su spavali pod tvojim krovovima dok si se ti beskućio. Talenat je uvek sam, osrednjost i mediokriteti traže grupu. Nek ti bog da rajsko naselje, zaslužio si ga. Neka ti zaceli ožiljke na duši koje nosiš, praštaj i spavaj brate s mirom”, poručio je autor čuvene “Velike drame”.

Poslednji aplauz Tanasiju Uzunoviću

00:14
Poslednji aplauz Tanasiju Uzunoviću

Nakon toga ponovo su pušteni inserti iz njegovih uloga i svi su plakali, a u sali su se čuli bolni jecaliji.

Hadži Nenad Maričić po želji porodice Uzunović prisetio se divnih trenutaka koje sam doživeo sa Tanasijem.

“Nisam ni zakoračio na scenu, a on je celu klasu dočekao sa velikim osmehom. Kada se završila premijera dobro se sećam kada mi je rekao da će biti uvek tu za mene i pripretio mi da se ne uobrazim i bilo je tako do poslednjeg dana. Taj zaštitnički odnos, siguran sam je retkost. Bio je tu i kada smo igrali diplomsku i kada je izostala neka nagrada. Hvala, Taso, dragi na svemu”, poručio je Maričić.

O Tanasiju su govorili i mlade kolege Kalina Kovačević i Bojan Krivokapić.

“Opraštamo se danas od velikog glumca. Ništa kod njega nije bilo slučajno i nepromišljeno. Ispred svog vrmena sa istančanim osećajem za estetiku. Kažu da život mora da bude sadržajan, a to podrazumeva puno bola. Još od rođenja ga je pratilo poreklo kao krst koji ke morao da nosi. Ništa mu se nije praštalo, a dar još manje. Imala sam privilegiju da ga gledam kako stvara. Biti individualac u glumačkom poslu nije lako. Cena koja se zbog toga plaća je velika, ali osećaj slobode je neprocenjiv. Vi ste bili slobodan čovek. Nedostajaće mi da vam pred predstavu priđem poljubim vas i kažem “Dobro veče Taso” i vaš džentlmenski odgovor “Moje poštovanje mlada damo” i tako 20 godina. Neka vam bog da rajsko naselje”, rekla je Kalina Kovačević i rasplakala sve u sali.

Bojan Krivakapić je poručio da je otišao je glumac potpunog scenskog sagorevanja.

“Tanasije je mogao sve. Bio je neverovatno radoznao i posedovao širinu. Bez obzira na ogroman ugled, sačuvao je dečačku energiju. Po svemu što je radio je dokazivao da je pozorište za njega sveto mesto. Taso za vama žale svi. Ja sam vas Taso mnogo voleo i poštovao, jer značajni ljudi žive”, poručio je naslednik Miodraga Krivokapića.

Branko Jerenić govorio je Tasinim ulogama.

Branko Jerinić na komemoraciji Tanasiju Uzunoviću

00:45
Branko Jerinić na komemoraciji Tanasiju Uzunoviću

Vojin Ćetković otkrio je nepoznate detalje sa snimanja serije “Moj rođak sa sela”.

“Moj prvi partner bio je Tanasije Uzunović. Onaj ko je plašio hrabre partizane i koga sam sanjao. Prvi put sam ga gledao u predstavi Dejana Mijača. Još uvek mi prolazi njegova virtuoznost. Kasnije smo igrali i u Šekspirovoj tragediiji a kasnije i u seriji “Moj rođak sa sela”. Sećam se kako je tražio da nosi belu košulju i bakingarove sa kojima nije bio zadovoljan naredne dve godine.

Kalina Kovačević i Vojin Ćetković na komemoraciji Tanasiju Uzunoviću

01:58
Kalina Kovačević i Vojin Ćetković na komemoraciji Tanasiju Uzunoviću

Ja sam mu prišao i rekao da on meni igra ujaka koga ja najviše volim, a mene je teško voleti. Prišao je, zagrlio me i pomilovao po kosi, a od tada pa do danas je bio moj ujak. Bio je komplikovano divan. Zvao sam ga Tasos sa Rodosa. Bio je moj prijatelj i ja sam bio njegov. Nedostaješ mi Taso i tek ćeš mi nedostajati”, bile su emotivne reči Ćetkovića.

Nakon Petra Božovića govorila je Vida Ognjenović.

“Tanasije Uzunovoć glumac žestoke osećajnosti. Teško mi je da govorim o njemu u prošlom vremenu. Zadržavam suze da u nečemu ne preteram, znam koliko je bio osetljiva žica, ništa nam ne bi oprostio. Bio je neobična, samosvojna pojava, pravedan i glumac do poslednje ćelije.

Tasa je smatrao da se mora sve što je dobro, mora da se bude dobar čovek a ne plastična ljudska masa. Mora se glumiti istinski da ti jeza prolazi kroz kosti. Mora se ustati starijem kolegi i iz poštovanja slušati njegove uspomene, mora se dati kompliment lepoj koleginiciu, osokoliti mlađeg kolegu”, poručila je rediteljka i nastavila:

“Za Tasu je gluma bila samoodbrana. Njome je odbranio svoju ranjivu osećajnost i čistotu detata.”

“Izgledao mi je kao princ, prestolonaslednik, koji se odrekao prestola zbog jedne gospođe, a to je gluma”, rekao je Božović i podelio uspomene sa Tanasijem Uzunovićem.

Komemoracija Tanasiju Uzunoviću

02:36
Komemoracija Tanasiju Uzunoviću

Nakon prikazanog kratkog izbora uloga, prisutni su gromoglasnim aplauzom pozdravili lik i delo Tanasija Uzunovića, a onda je se obratila direktorka Drame Molina Fotez Udovički.

“Nije lako najpre porodici, a onda svima nama oprostiti se od Tanasija Uzunovića. Nekako je uvek bio zainteresovan za to što se dešava u pozorištu, a sada ostaju samo uspomene i sećanje na velikana. Prvo blistavo sećanje me vraća 40-ak godina i pozorišta. Tanasije tako lepo voleo i razumeo rusku književnost. A na svojim širokim plećima je nosio ulogu Platona. Tanasije je do kosti iskreno i duboko izgovorio ključnu rečenicu “Muči me moj Platonov”, a nakon toga su se ređale blistave uloge. Kada smo se početkom 2001 godine sreli u Narodnom obnovismo sećanja na “Platonova” a tada mi je rekao ” Sada me muči moj Tanasije”. Kada njegovo telo nije moglo da služi pozorištu otišlo je.

Skup je otvorio upravnik Svetislav Bule Goncić. On se prvo poklonio liku Tanasija Uzunovića i pozvao na minut ćutanja.

“Poštovana porodico, želim da vam izrazim najiskrenije saučešće. Danas se sa ovog mesta opraštamo od Tanasija Uzunovića, velikog glumca koji je obeležio film i pozorište. To vreme sa njim nikada nije bilo obično, a to znaju svi koji su imali priliku da rade sa njim. Studirao je u klasi Ljiljane Krstić, a 1967. postaje član JDP. Ulogom Zarije Vučića u “Velikoj drami” ulazi na velika vrata Narodnog pozorišta. Darovao je ovoj sceni svoj produhovljeni, otmeni duhovni izraz”, rekao je Goncić.

Kasnije je podsetio na njegovo stvaralaštvo i nagrade koje je osvojio.

-Otišao je jedan od poslednjih velikih glumaca generacije onih koji su nas stvorili i ostavili dragocena blaga. I sada sa svih strana naših pozorišnih scena gleda nas neko od njih. Gleda nas Tasa, neki dobri duh, pravedni, podsećajući nas da moramo čuvati blago. Dragi Taso, hvala ti za sve i neka ti je večna slava – zavšio je Goncić.

Na matičnoj sceni poslednju ulogu, lik Zarije Vučića, jednog od glavnih junaka kultne “Velike drame” Siniše Kovačevića, odigrao je 19. januara ove godine. Publika je mogla da vidi inserte iz njegovih uloga, a neki nisu mogli da sakriju suze.

Tanasije Uzunović je rođen u Nišu 25. septembra 1942. godine. Unuk je Nikole Uzunovića, nosioca Legije časti i predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije između dva rata. Više od tri decenije bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, da bi potom prešao u Narodno pozorište u Beogradu.

Završio je i slikarsku školu. Kad god bi u mladosti naslikao nešto, imao je osećaj da “krade” od glume i izneverava sebe, jer je smatrao glumu svojom prioritetnom ljubavlju. Shvatio je, ipak, da je stvaralački izvor isti.

Tri puta se ženio, a iza sebe je ostavio ćerku Sofiju, koja je glumica.

“Moja ćerka je živa i zdrava i srećan sam što je imam, iako bih voleo da ona ima još braće i sestara. Moj životni moto bio je da dete razvedenih roditelja i ono koje živi u skladnoj porodici drugačije odrastaju, zbog čega i nisam želeo da srljam. Kada sam bio siguran u ljubav i odnos koji imam sa svojom lepšom polovinom, ostvario sam se u ulozi oca. Možda sam pogrešio, ali tako je Bog hteo”, ovako je govorio glumac.

Iza sebe je ostavio i suprugu Biljanu.

Kurir.rs

Bonus video:

Komemoracija Branki Veselinović

00:51
Komemoracija Branki Veselinović

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

Više vijesti

ZVEZDA BI BILA ŠAMPION I DA ZENIT IGRA U SRPSKOJ LIGI: Miodrag Božović digao Rusiju na noge, objasnio kako stoje stvari u Srbiji

Miodrag Božović, jedan je od najcenjenijih trenera u Rusiji. Da nije tako, ne bi...

DVOJICI OPTUŽENIH PRITVOR PONOVO PRODUŽEN: Potvrđena optužnica za pokušaj ubistva ispred kockarnice u Novom Sadu

Optužnica protiv Kuljanina A. K. (27) i Novosađanina L. P. (28) koji se terete...

BAKA SKOČILA SA MOSTA U MORAČU DRŽEĆI UNUČE U NARUČJU: Detalji užasa u Crnoj Gori, bebu uspeli da izvuku (VIDEO)

Podgoričanka K.K.(1961) skočila je s Blažovog mosta u Podgorici, držeći u naručju mušku bebu...