Ministarstvo rtgovine SAD: Uprkos političkim tenzijama rekordna razmena sa Kinom – Svet

Objavljeno

Uprkos sve zategnutijim političkim odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Kine, trgovinska razmena dve najveće svetske ekonomije prošle godine je dostigla do sada nezabeležen nivo od 690 milijardi dolara, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Pokazalo se da razna trgovinska ograničenja koja je u trgovini sa Kinom uveo bivši američki predsednik Donald Tramp nisu bila delotvorna, pa su SAD prošle godine iz Kine uvezle robu u vrednosti od 538,8 milijardi dolara, što je neznatno manje od rekordnog uvoza 2018. godine, prenosi vašingtonski portal Politiko.

U isto vreme, američki izvoz u Kinu prošle godine je dostigao rekordan iznos od 153,8 milijardi dolara, a trgovinski deficit bio je drugi najveći u istoriji i iznosio je 382,9 milijardi.

U 2022. Sjedinjene Države su oborile rekord i u trgovanju sa članicama Evropske unije, jer su iz tih 27 zemalja uvezle robu vrednu 553,3 milijarde evra, što do sada nije zabeleženo.

Iako je jak dolar prošle godine poskupeo američke proizvode za strane kupce, Sjedinjene Države su u 2022. ostvarile rekordne izvoze u više od 70 zemalja, uključujući Kinu i Evropsku uniju.

Smanjen je obim trgovine samo sa Rusijom, ali uprkos brojnim sankcijama nije zaustavljen i prošle godine je bio našto manje od polivine razmene iz 2021.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

Više vijesti

HRVATIN HLADNOKRVNO SEKAO ŽRTVE: Nije mi bilo muka, lagao bih kad bih rekao da jeste! Mitićevo telo KOMADALI više od sat

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se nastavlja suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i...

“JAKOV MILATOVIĆ ZAGOVARA NATO VREDNOSTI KAO I MILO!” Predsednik Slobodne Crne Gore Dajković: Ne treba smetnuti s uma NOVE IZBORE

Čim su prebrojani glasovi u prvom krugu predsedničkih izbora, ozbiljno su narasle šanse da...

ŠAPČANE ŠOKIRALA SCENA U CENTRU GRADA: Nju muka naterala, a ljudi zgroženi kad su videli šta radi! FOTO

Šapčani su nedavno ostali šokirani scenom u centru grada. Prolaznici nisu mogli da veruju šta...