NAJPREPOZNATLJIVIJI SIMBOL BANJE KOVILJAČE: U ponedeljak počinju radovi na obnovi JAPANSKE FONTANE (FOTO)

BANJA KOVILJAČA –Jedan od najprepoznatljivih i najfotografisanijih simbola Banje Koviljače je njena fontana u centralnom delu velikog parka gde se nalazi poslednjih skoro šest decenija.

Gradski menadžer Dejan Stalović najavio je da će u ponedeljak početi radovi na njenoj obnovi, a istovremeno će biti rađeni građevinski radovi kao i zamena cevi, mlaznice i obnova rasvete, a ceo posao vredan oko sedam miliona dinara finansira Grad Loznica.

Fontana odavno čeka na obnovu i vraćanje starog sjaja, da bude onakva kakvu je pamte neke starije generacije i kakva je ostala ovekovečena na razglednicama iz druge polovine prošloga veka kada je bila čest motiv. Na mestu fontane nekada se nalazio vodoskok, sa lavljim glavama u bronzi, podignut pre Prvog svetskog rata, a onda su Japanci koji su pre sedam decenija gradili lozničku ‘’Viskozu’’ u to vreme modernu fontanu poklonili Koviljači.

najprepoznatljiviji simbol banje koviljače: u ponedeljak počinju radovi na obnovi japanske fontane (foto)

1 / 5 Foto: Kurir/T.Ilić, kolekcija razglednica Brane Stjepanovića iz Banje Koviljače

najprepoznatljiviji simbol banje koviljače: u ponedeljak počinju radovi na obnovi japanske fontane (foto)najprepoznatljiviji simbol banje koviljače: u ponedeljak počinju radovi na obnovi japanske fontane (foto)najprepoznatljiviji simbol banje koviljače: u ponedeljak počinju radovi na obnovi japanske fontane (foto)najprepoznatljiviji simbol banje koviljače: u ponedeljak počinju radovi na obnovi japanske fontane (foto)

Ona je bila prava atrakcija sa raznobojnim mlazevima vode što je posebno izgledalo impresivno u večernjim satima. Imala je takozvanih pet ‘’igara’’, podizala i spuštala mlazeve istovremeno,ili u različitim ritmovima menjajući isti broj boja.

– Fontana je zamenila vodoskok u centru parka i radi od 1968. Imala je rasvetu u boji i one su se menjale kao i visina stubova vode, po raznom rasporedu. U mojoj kolekciji razglednica imam mnoštvo onih na kojima se vidi fontana koja je zaista izgledala lepo i bila je interesantna i domaćem stanovništu kao i brojnim gostima Banje Koviljače – kaže Brano Stjepanović iz Banje Koviljače, kolekcionar razglednica ovoga mesta, a najstarije datiraju s početka prošlog veka.

Vreme je učinilo svoje pa je fontana bivala u sve lošijem stanju. Rađene su sitnije popravke, krpljen je bazen, činjeno sve da bude u funkciji, a Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Banja Koviljača”, u kojoj se nalaze tri njena motora i odakle se upravlja fontanom, produvavala je mlaznice kako bi fontana bila sposobna da po potrebi radi.

Još uvek može da diže mlazeve vode, ali boje odavno nema, a ona i takva izaziva oduševljenje posetilaca ‘’Kraljevske banje’’ i mnogi vole da je ‘’uslikaju’’ i sami stanu ispred nje da imaju fotku kraj ukrasa Koviljače.

Posle najavljenih radova fontana treba da vrati stari sjaj i bacajući mlazeve vode u visinu sa novom rasvetom ponovo bude atrakcija u boji koja će najlepši banjski park kod nas učiniti još lepšim.

- Advertisement -

Kurir.rs/T.Ilić

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

“TEŠKO JE PRIČATI…” Ivanić BRUTALNO ISKREN posle poraza: Moramo da se pogledamo u oči – ovo je neuspeh!

Izveštač Kurira iz Berna - Aleksandar Radonić Fudbaler Crvene zvezde, Mirko Ivanić, govorio je oporazu...

LOPOVI UPALI U 2 PRODAVNICE, UKRALI NOVAC I CIGARE VREDNE 350.000 DINARA: Policija stavila lisice na ruke razbojnicima iz Pazove

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Staroj Pazovi su, operativnim radom, rasvetlili dve teške krađe...

OVO JE SPISAK ČELNIH LJUDI CG KOJI SU BILI NA OROZU KAVČANA Dritan, Mandić, Kovačević…”Relaksirano ovo je ništa, najbolje sledi”

Pripadnici kavačkog klana, kako je otkriveno dešifrovanjem Skaj komunikacija, ali i prikupljanjem drugih dokaza...

LEKOVITOST OVE BANJE U VOJVODINI JE NAUČNO DOKAZANA! U njoj je boravio i jedan od najboljih svetskih pisaca svih vremena

Impresivno zdanje Jodna banja u Novom Sadu je nastalo u vreme Austro-Ugarske. Krajem 19.veka...

DA LI ĆE BEYONCÉ ZAISTA BITI SPECIJALNI GOST NA KONCERTU BRYANA ADAMSA U BEOGRADU?

Uzbudljive vesti tresu muzički svet jer se šuška o mogućoj epohalnoj saradnji između dva...

“TEŠKO JE PRIČATI…” Ivanić BRUTALNO ISKREN posle poraza: Moramo da se pogledamo u oči – ovo je neuspeh!

Izveštač Kurira iz Berna - Aleksandar Radonić Fudbaler Crvene zvezde, Mirko Ivanić, govorio je oporazu...

LOPOVI UPALI U 2 PRODAVNICE, UKRALI NOVAC I CIGARE VREDNE 350.000 DINARA: Policija stavila lisice na ruke razbojnicima iz Pazove

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Staroj Pazovi su, operativnim radom, rasvetlili dve teške krađe...