NAPADNUTI LGBT AKTIVISTI I NOVINARI NAPUSTILI REPUBLIKU SRPSKU: Policija nije mogla da im garantuje bezbednost

Objavljeno

Aktivisti koji podržavaju prava LGBTQ zajednice i novinari koji su bili napadnuti u Banjaluci, tokom noći su uz policijsku pratnju iz bezbednosnih razloga napustili Republiku Srpsku.

Novinarka i aktivistkinja Vanja Šunjić napisala je na društvenim mrežama da je noćas uz policijsku pratnju ispraćena iz Republike Srpske, uz objašnjenje da joj oni više ne mogu garantovati sigurnost.

Dodala je da su “za tu istu Republiku Srpsku” njen otac i deda stradali u rovu, jer ih je neko slagao da prave društvo u kojem niko neće smeti da ih dira i ugnjetava.

“I možete likovati što su prvo došli po novinare i pedere, ali kad završe sa nama, doći će i po vaše dete. A sve dok se ne suprotstavite tome, saučesnici ste”, napisala je Vanja Šunjić.

Oko 30 huligana, pretpostavlja se navijača, sinoć su ispred prostorija nevladine organizacije Transparensi Internešenel u Banjaluci napali aktiviste za prava LGBTQ osoba i novinare, posle čega je intervenisala policija.

Posle napada svi su sklonjeni u Policijsku upravu Banjaluka i dali su izjave.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH oštro su osudili napad i zatražili od nadležnih organa RS da hitno sprovedu istragu i uhapse napadače.

Predsednik RS Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke dan pre napada suprotstavili su se okupljanju predstavnika LGBTQ zajednice u najvećem gradu RS, navodeći da oni narušavaju “tradicionalne i porodične vrednosti” Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je osudio nasilje, ali je dodao da svoj stav povodom “Parade ponosa” neće promeniti.

On je odbacio optužbe da je njegov stav o tome doveo do sinoćnjeg nasila.

“Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrednosti i na to sam ponosan, ne ulazeći u ničije pravo da voli koga hoće, ali ne i da paradira na taj način”, naveo je Stanivuković.

Još je rekao da se o novcu svake NVO “treba znati poreklo istog, kao i način finansiranja, jer svi ovi događaji poprilično determinišu određena buduća kretanja”.

“Mi na odgovornim pozicijama smo dužni da štitimo naš narod i našu Republiku Srpsku”, kazao je Stanivuković, pozvavši policiju da odgovorno uradi svoj deo posla i “suzbije svaku vrstu nasilja”.

(Kurir.rs/Beta)

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

GRAJA JE NAPISAO HIT ZA DECU VUČE, VUČE, BUBO LENJA: Ršumović otkriva ko je za to glavni krivac i šta SRBIJA TREBA SADA DA...

Posle kraće bolesti u Beogradu je sinoć u 92. godini preminuo pevač i kompozitor...

ZA JEDNE JE CAR, ZA DRUGE IDIOT! Golman provaljen u ISTORIJSKOJ PREVARI – pred svaki meč, pomerao je stative na svom golu! VIDEO

Iako sport treba da demonstrira poštenje, plemenitost, fer-plej i viteške osobine, brojni sportisti zaobilazili...

POTPUNO OPREMLJEN: Muškarac iz Iriga u kući čuvao oružje sa svom potrebnom municijom!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Irigu podneće krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv muškarca iz...

ZA GODINU DANA 270 UJEDA: Problemi Lozničana sa psima lutalicama

LOZNICA - Moju suprugu i dvogodišnje dete ispred obdaništa je napao pas lutalica bez...

Više vijesti