back to top
mojatv

NOVI PORAZ KURTIJA: Poništena odluka lažne vlade o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova

OSNOVNI sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja doneo je presudu kojom je poništio preliminarnu odluku tzv. Vlade Kosova o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje, navodi se u presudi.

нови пораз куртија: поништена одлука лажне владе о експропријацији земљишта на северу косова

Foto: Profimedia

Na ovaj način je sud, odlukom koja je doneta 18. decembra, zapravo potvrdio da su ove eksproprijacije bile nelegalne i u suprotnosti sa zakonom, a baze izgrađene na tim površinama bez pravnog osnova, na šta vlasnici i javnost na severu Kosova  ukazuju već mesecima.

Naime, Sud u Prištini postupajući prema tužbenom zahtevu Miljana J. i Jordana J. koji su se ovom sudu obratili 21. juna u postupku protiv vlade u Prištini, sa zahtevom da se poništi odluka 09/142 o eksproprijaciji doneta 10. maja 2023. godine, u kojem su naveli da je deo njihovog zemljišta u naselju Gazivode (katastarska zona Velji Breg) u opštini Zubin Potok obuhvaćen odlukom o nelegalnoj eksproprijaciji.

Tzv. Vlada u Prištini je 10. maja 2023. godine retroaktivno donela odluku o eksproprijaciji zemlje srpskih domaćina, kojom je zapravo želela da opravda već izgrađene nelegalne policijske baze na severu Kosova.

– Odobrava se eksproprijacija za javni interes nepokretnosti koje su neophodne za realizaciju infrastrukturnih projekta od javnog interesa, u katastarskim zonama Bistrica, Šaljska Bistrica, Dren, Lešak, Košutovo u opštini Leposavić, i katastarske zone Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Banje i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok prema tabelama opisanim relevantnim katastarskim evidencijama… – glasi odluka tzv. Vlade u Prištini koja je ovom presudom suda osporena. 

Sud je uvažio sve argumente podnosica tužbe da je preliminarna odluka neosnovana, da je protivna tzv. kosovskom Zakonu o eksproprijaciji, i da u osporenoj odluci nema nikakvog obrazloženja zašto se zemljište ekspropriše i da su baze izgrađene na privatnom zemljistu i pre nego što je postupak eksproprijacije počeo, kao i da su pomenutom odlukom Prištine prekršena i načela zaštite prava imovine.

– Poništava se preliminarna odluka tužene (tzv.) Vlade Republike Kosovo broj 09/142 od dana 10. 05. 2023. a predmet se vraća tuženoj strani na ponovo razmatranje i odlučivanje – navodi se u rešenju Suda. 

Sud naglašava da “(tzv.) Vlada Republike Kosovo nije uspela da u preliminarnoj odluci obrazloži postizanje javnog cilja, u slučaju odobravanja eksproprijacije nepokretnosti za javni interes”, a potom se dodaje da “tuženi (tzv. Vlada Kosova) nije dostavio dokaze da je održao javnu raspravu u opštini Zubin Potok gde se nalaze imanja podnosioca tužbe”.

Dodatno, sud je presudio da “tuženi nije jasno obrazložio i argumentovao zašto je u konkretnom slučaju potrebno izvršiti eksproprijaciju nepokretnosti podnosioca tužbe, nije razjasnio činjenice za vlasnike imovine za koje je izdata preliminarna odluka za eksproprijaciju, za šta će se konkretno eksproprijacija i kako će se izvršiti zakonska javna svrha u slučaju eksproprijacije”.

- Advertisement -

Takođe, sud je ocenio da je potvređeno pravo na imovinu koje je zaštićeno Protokolom 1. Konvencije za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda ali i najvišim pravnim aktom KiM.

BONUS VIDEO: KONTINGENT SRPSKIH LEKOVA USKORO U BOLNICAMA NA KIM

(Kosovo onlajn)

Najnoviji članci