PEČENJE SPAJA LJUDE! Tri dana su se okretali na ražnju prasići i jagnjici, a u stopanjskim kafanama tražilo se mesto više! FOTO

U pomoravskom selu Stopanji održana je šesta po redu Pečenjijada, koju su organizovali Turistička organizacija opštine Trstenik i Mesne zajednice Stopanja, a podržala opština Trstenik, a pod sloganom “Pečenje spaja ljude”.

Svečano otvaranje trodnevne turističko gastronomske manifestacije pod sloganom “Pečenje spaja ljude” izvršio je predsednik Skupštine opštine Trstenik i predsednik Organizacionog odbora Pečenjijade Gerasim Atanasković.

On je pozdravio mnogobrojne posetioce i istakao značaj manifestacije za privredni i turistički razvoj ove pomoravske opštine i najavio nove programske aktivnosti za razvoj ove sredine.

Prema rečima direktora Turističke organizacije opštine Trstenik Vldimira Jevtića, za vreme trajanja ove tradicionalne manifestacije više hiljada posetilaca pohitalo je u srpsku prestonicu pečenja da uživa u ukusima svinjskog i jagnjećeg pečenja.

U desetak mesnih pečenjara okretali su se na ražnju prasići i jagnjici a u kafanama se tražilo mesto više. Čaroban miris vrućeg pečenja razlivao se po ovom velikom pomoravskom selu i privlačio goste, a kafane su radile non – stop i bile su prepune.

Mnogobrojni posetioci imali su prilike i da degustiraju specijalitete od šljive, grožđa i drugog voća, ali i da razgledaju i snabdeju se brojnim proizvodima iz oblasti prehrane i domaće radinosti.

– Bilo je desetak hiljada gostiju dnevno, znači 30.000 ukupno je prodefilovalo na Pečenjijadi i ta brojka dokazuje da je ova manifestacija opravdana i potrebna. Bilo je organizovanih poseta iz cele Srbije i Republike Srpske i drgih država Balkana.

Nužno je bilo obezbediti rezervaciju zbog velikog broja gostiju, a imali smo problem sa smeštajem, jer nam to nedostaje u Stopanji, izjavio je ugostitelj Radiša Gašić iz kafane “Stopanja”.

Za vreme trajanja manifestacije obezbeđen je i bogat kulturno zabavni program. Prvoga dana nastupila su kulturno umetnička društva iz Trstenika, Kruševca, Vrnjačke Banje i Varvarina.

Drugoga dana koncert je održala velika zvezda narodne muzike Nada Topčagić sa orkestrom Dejana i Aleksandra Ilića, a predstavili su se i lokalni pevači i trubački orkestar Dejana Ilića. Program je zatvorio bend Trik FX.

Kurir.rs/Ž. Milenković

- Advertisement -

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci