back to top
mojatv

PETKOVIĆ SA NEMAČKOM AMBASADORKOM KONRAD O POLOŽAJU SRPSKOG NARODA NA KIM: Priština jednostranim aktima ugrožava elementarna ljudska prava

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad, koju je informisao o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, istakavši da Priština nizom jednostranih akata kontinuirano ugrožava godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u Pokrajini.

петковић са немачком амбасадорком конрад о положају српског народа на ким: приштина једностраним актима угрожава елементарна људска права

foto Kancelarija za KiM

Petković je naglasio da su Beograd i srpski narod na KiM veoma zabrinuti zbog najave Prištine da će od 1. februara prekinuti platnnavodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je podvukao da bez finansijske podrške koja stiže iz Beograda, srpski narod ne može da opstane na Kosovu i Metohiji i da je sada potpuno “ogoljena” namera premijera privredenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da protera sve Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta u pokrajini.

On je ukazao da se radi o jednoj od najtežih odluka donetih do sada od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koja za cilj ima egzodus Srba, dodavši da će se Beograd snažno i odlučno suprotstaviti gaženju ljudskih prava našeg naroda.

Podsetio je da su Priština i lokalne vlasti opstruirali proces za potpisivanje peticije za smenu nelegitimnih i nelegalnih gradonačelnika na severu KiM, što je još jedan vid pritiska na srpski narod, koji vodi u pravcu destabilizacije na terenu, ali i u regionu.

– Bez obzira na pritiske, srpski narod je pokazao jedinstvo i snagu i masovno se odazvao pozivu Beograda za potpisivanje peticije – naglasio je Petković.

Prema njegovim rečima, kršenje ljudskih prava se ogleda i u činjenici da građani Kosova i Metohije koji poseduju srpske pasoše, izdate od strane Koordinacione uprave u Beogradu, još uvek nemaju odobrenu viznu liberalizaciju, iako je Evropska komisija pokazala razumevanje po ovom pitanju.

Petković je zaključio da je Beograd svih ovih godina dosledno i iskreno bio opredeljen za dijalog i pronalaženje prostora za srpsko-albansko pomirenje, međutim, činjenica da i pored neodgovornog igranja sa teško uspostavljenim mirom Priština nastavlja sa politikom eskalacije i urušavanja dijaloga.

Najnoviji članci