POČINJE SABOROVANJE: Od danas do nedelje u Loznici i Tršiću 90. izdanje najstarije kulturne manifestacije u Srbiji

Projekcijom filma “Prvi Vukov sabor” – Jugoslovenske kinoteke u Vukovom domu kulture danas će, u 19 časova, svečano biti otvoren 90. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u Srbiji. Posle “Himne Vuku” govoriće Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture, i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Prve večeri koncert “Jubileji” održaće Filharmonija mladih “Borislav Pašćan” povodom 150 godina od rođenja Sergeja Rahmanjinova i 45 godina postojanja i rada ansambla.

Ovogodišnji sabor je u znaku više jubileja, a narednih dana sledi veliki broj raznovrsnih programa. Već u utorak u gimnaziji “Vuk Karadžić” biće održano predavanje “Desanka Maksimović-pesnikinja humanosti i rodne zemlje”, povodom obeležavanja 125 godina od rođenja i tri decenije od njene smrti, a uveče će u Vukovom domu kulture koncert “Vuku u čast” prirediti primadona Jadranka Janković.

Vukov sabor završava se u nedelju, 17. septembra, na Saborištu gde će besedu održati patrijarh srpski Porfirije. Posle toga sledi poslednji program kada će, na ostvorenoj sceni kraj Žeravije u Tršiću, program “Venac igra u slavu Vuka” izvesti ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” iz Gračanice, a onda biti održano i saborsko poselo – “Kolo za Vuka”.

Manifestacija u čast Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864), reformatora srpskog jezika traje od 17. septembra 1933. i jedino nije održana dve godine tokom Drugog svetskog rata. Organizatori jubilarnog 90. Vukovog sabora su loznički Centar za kulturu “Vuk Karadžić” i Grad Loznica, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture.

Kurir.rs/T.I.

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

- Advertisement -

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci