back to top
mojatv

POLUDELE I PAPRIKE! Što rodi, rodi duplo?! Pogledajte slike, Šumadinci beru samo bliznakinje (FOTO)

ARANĐELOVAC – Zasigurno ste bar jednom do sada imali priliku da vidite dva ploda šljive na jednoj peteljci, ali da li ste videli dva ploda paprike koje uprkos veličini i težini drži jedna mala zadebljala peteljka. Ovaj blizanački plod pronađen je na imanju Šećević u selu Banja nadomak Aranđelovca.

– Brali smo papriku u plasteniku za pripremu ajvara, u početku ni sam nisam primetio o čemu se radi, mislio sam da su se dve paprike zamrsile odnosno njihove peteljke, i samo sam ubacio u kofu. Tek kada smo trebali da ih stavimo na šporet da pečemo ja sam video da su dve paprike na istoj peteljci i da su bliznake“, kaže za RINU najmlađi u porodici Šećević, Đorđe koji je imao najviše sreće da pronađe ovaj neobičan plod.

Ovaj dečak ističe da su na imanju ubrali na desetine kilograma paprike, ali da je samo on pronašao ovako nešto. Stariji u porodici potvrđuju da je ovo prvi put da ovakav plod paprike vide, a verovatno i jedini.

– Gajim papriku dugi niz godina, nikada nisam imala priliku da pronađem takav plod, nisam čak videla ni u prodaji. Unuk je sasvim slučajno pronašao, od tada stalno traži u plasteniku, ne bi li ponovo pronašao istu, ali ne vredi, priroda ima svoje ćudi, iznenadi nas na njoj svojstven način ali ko zna da li će se takav primerak ponovo pojaviti“, priča Dušica Šećević.

Ovaj blizanački plod pronađen je na imanju Šećević u selu Banja nadomak Aranđelovca.

– Pripremala sam zimnicu, tačnije slagala sam ljutu papričicu u teglu za zimu i dok sam ih pakovala primetila sam u ruci dve paprike na jednoj peteljci. Do sada sam viđala najčešće šljivu tako dva ploda zajedno ali papriku nisam“, kaže Mirjana.

Inače, plodovi blizanci su anatomski povezani mezokarpom, pri čemu jedan može biti i zakržljao. Dvostruki plodovi nastaju kod cvetova u kojima su formirana dva plodnika, a sve kao posledica vodnog stresa tokom žarkih letnjih meseci, objašnjavaju stručnjaci.

Kurir.rs/RINA

Kurir

Najnoviji članci