POSLANICI SKUPŠTINSKE VEĆINE PODNELI ZAHTEV USTAVNOM SUDU: Suspendovati ukaz o raspuštanju Skupštine do izbora novog predsednika

Objavljeno

Poslanici crnogorske parlamentarne većine traže od Ustavnog suda da donese privremenu meru kojom će suspendovati odluku predsednika države da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore, dok ne bude izabran i ne stupi na dužnost novi šef države.

Prvi krug predsednilkih izbora u Crnoj Gori održava se u nedelju 19. marta.

Poslanici su predali Ustavnom sudu Predlog za ocenu saglasnosti ukaza o raspuštanju Skupštine koji je sinoć doneo predsednik države Milo Đukanović, saopšteno je iz Kabineta predsednice Skupštine Danijele Đurović.

Iz Kabineta ističu da je posle izglasavanja nepoverenja Vladi, saglasno Ustavu, Đukanović bio obavezan da predloži mandatara, što nije uradio do današnjeg dana.

“Da bi odluka predsednika Crne Gore da donese Ukaz o raspuštanju Skupštine bila potpuno usklađena sa Ustavom Crne Gore, neophodno je bilo da isti taj predsednik predloži mandatara za sastav nove Vlade. To nedvosmisleno precizira član 92 stav 1 Ustava Crne Gore, koji propisuje da se Skupština raspušta ako ne izabere Vladu u roku od 90 dana od dana kada predsednik Crne Gore prvi put predloži mandatara”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je danas raspisao prevremene paralamentare izbore za 11. jun.

Đukanović je juče doneo odluku da raspusti parlament na osnovu spornih izmena zakona o predsedniku, kojim se deo nadležnosti šefa države u predlaganju mandatara za sastav vlade prenosi na Skupštinu, a ;koje je i sam kritikovao i ocenjivao kao neustavne.

Ipak, morao je shodno Ustavu da potpiše Zakon nakon što ga je parlament drugi put usvojio čime je to zakonsko rešenje postalo deo pravnog sistema. na osnovu tih izmena zakona je poslanik i bivši diplomata Miodrag Lekić pokušao bezuspešno da sastavi novu vladu.

Pojedini pravnici i političari dovode u pitanje pravni osnov raspuštanja parlamenta. Sporni zakon je pred Ustvanim sudom.

Đukanović je na konferenciji za medije danas kazao da se sve vreme istrajno držao Ustava te da je Crnoj Gori preko potrebna normalizacija društvenih okolnosti kako bi povratila društveni prestiž koji je mukotrpno sticala od obnove nezavisnosti.

Na pitanje šta ako se Zakon o predsedniku proglasi neustavnim, Đukanović je rekao da se u ovom slučaju pozvao na Ustav Crne Gore. Ističe da odluci nije pribegao nepromišljeno, već nakon detaljnih konsultacija sa timom pravnika.

“U ukazu koji sam donio juče taj zakon se ne pominje. Međutim taj zakon je dio pravnog sistema Crne Gore i biće dok god ga ne isključi Ustavni sud. Ozbiljan odnos prema pravnopolitičkoj realnosti me navodi na rezon da je taj zakon u pravnom sistemu. Oni koji su ga doneli su kreirali neustavna rešenja želeći da zaobiđu instituciju predsednika ne slažući se sa mnom”, rekao je Đukanović.

(Kurir.rs/Beta)

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

LIVERPUL SPREMIO 50 MILIONA EVRA ZA SRBINA! Na pomolu je spektakularan transfer: Klop silno želi srpskog reprezentativca!

Liverpul je ozbiljno zainteresovan za reprezentativca Srbije Sergeja Milinkovića-Savića! Jirgen Klop rešio je da ojača...

HRVATIN HLADNOKRVNO SEKAO ŽRTVE: Nije mi bilo muka, lagao bih kad bih rekao da jeste! Mitićevo telo KOMADALI više od sat

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se nastavlja suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i...

“JAKOV MILATOVIĆ ZAGOVARA NATO VREDNOSTI KAO I MILO!” Predsednik Slobodne Crne Gore Dajković: Ne treba smetnuti s uma NOVE IZBORE

Čim su prebrojani glasovi u prvom krugu predsedničkih izbora, ozbiljno su narasle šanse da...

ŠAPČANE ŠOKIRALA SCENA U CENTRU GRADA: Nju muka naterala, a ljudi zgroženi kad su videli šta radi! FOTO

Šapčani su nedavno ostali šokirani scenom u centru grada. Prolaznici nisu mogli da veruju šta...

GRAJA JE NAPISAO HIT ZA DECU VUČE, VUČE, BUBO LENJA: Ršumović otkriva ko je za to glavni krivac i šta SRBIJA TREBA SADA DA...

Posle kraće bolesti u Beogradu je sinoć u 92. godini preminuo pevač i kompozitor...

Više vijesti

LIVERPUL SPREMIO 50 MILIONA EVRA ZA SRBINA! Na pomolu je spektakularan transfer: Klop silno želi srpskog reprezentativca!

Liverpul je ozbiljno zainteresovan za reprezentativca Srbije Sergeja Milinkovića-Savića! Jirgen Klop rešio je da ojača...

HRVATIN HLADNOKRVNO SEKAO ŽRTVE: Nije mi bilo muka, lagao bih kad bih rekao da jeste! Mitićevo telo KOMADALI više od sat

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se nastavlja suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i...