back to top
mojatv

PROCVETALE TREŠNJE U OKTOBRU: Narodno verovanje otkriva kakva će zima biti, a od jednog ljudi baš strahuju!

U naselju Jarčujak kod Kraljeva u voćnjaku porodice Karapandžić su procvetale trešnje, piše RTS.

Krajem septembra u čačanskom naselju Loznica, u dvorištu porodice Lukić, dogodilo se nešto neobično – višnja je procvetala kao da je proleće u punom jeku, pisala je Rina.

Naši najstariji građani veruju da ovakvi neobični prizori u prirodi često izazivaju iznenađenje i zadivljenost ljudi, ali prema narodnom verovanju, ova pojava može nagovestiti oštru i dugu zimu.

Penzioner Tomislav Milić (85) kaže za Kurir da su ove pojave retke, ali da se sada sve češće dešavaju zbog klimatskih promena.

– Nije normalno da krajem oktobra bude do 25 stepeni. Normalno je da neko voće ponovo procevta. Veruje da se da će zima biti oštra i sa puno snega. Ukoliko se desi i da nam bagrem ponovo procveta zbog ovih letnjih temperatura to znači i da će zimski meseci biti hladni – kaže Milić i dodaje:

– Međutim, ovo može uticati i na sam rod, jer voće koje na jesen ponovo procveta može se desiti da na proleće naredne godine taj rod izostane.

I Borislava Lukić, domaćica iz čačanskog mesta Loznica, rekla je nedavno za Rinu da su svi ukućani ostali bez reči kada su videli cvetalu višnju u ovom periodu godine.

– Čak su i komšije dolazile da se lično uvere u ovaj neobičan prizor, jer nisu mogli da poveruju da se tako nešto dešava krajem septembra.

Milan Karapandžić iz kraljevačkog domaćinstva rekao je za RTS da su trešnje procvetale po drugi put.

– Plašim se da naredne godine neće biti roda – kazao je Karapandžić, dok stručnjaci, ipak, tvrde da to nije pravilo i objašnjavaju da je druga vegetacija u jednoj godini posledica obimnih padavina u junu i julu.

Kurir.rs

- Advertisement -

Bonus video:

03:42
DA LI ĆE POSLE OKTOBARSKOG LETA UOPŠTE DOĆI ZIMA? Ristić: Rekordne temperature u Vojvodini, USKORO smenjuju ZAHLAĐENJE I PRVI SNEG

Kurir

Najnoviji članci