U današnje vrijeme postoji mnogo različitih vrsta sokova različitih marki i proizvođača. Ipak, sve više ljudi se okreće domaćim sokovima koje smo nekada pili kod naših baka.
Jedan od popularnijih je sok od aronije. Može se napraviti bez konzervansa, ali je važno znati da tada ima kraći rok trajanja.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih bobica aronije
- 3 l vode
- 1 limun
- 600 g kristal šećera
- 1 kesica (10 g) limuntusa
Priprema:
Aroniju očistite od peteljki i listova. Bobice aronije operite i propasirajte ako imate pasirku. Blago pasiranu aroniju stavite u veću šerpu, dodajte vodu i opran i isečen limun. Kuvajte na srednjoj temperaturi 45 minuta. Zatim dodajte šećer i jednu kesicu limuntusa od 10 g te kuvajte još 45 minuta na srednjoj temperaturi. Dok se sok kuva pripremite staklene boce u koje ćete staviti sok od aronije, operite ih i stavite u rernu na 100 stepeni oko 15 minuta da se osuše i ugriju. Rernu isključite, a flaše neka ostanu na toplom dok sok ne bude gotov. Gotov sok procijedite i ulijte u staklene boce, zatvorite odmah. Odložite ih tek kad se sok potpuno ohladi. Zamrznuta aronija ne gubi na kvalitetu pa se uvijek mogu praviti sirupi i sokovi od nje, samo je treba dan ranije odnosno preko noći pustiti da se na sobnoj temperaturi polagano odledi.
(Kurir.rs/M.J)
Bonus video:
Kurir
Izvor: ( www.kurir.rs / MojaTV.rs )