back to top
mojatv

RTS cenzurisao reklame SBB kompanije bez objašnjenja

Javni medijski servis RTS je zabranio objavu promotivnih spotova kompanije SBB i pokazao da je dostigao vrhunac cenzorskog postupanja, odbijajući da emituje reklame iz marketinške kampanje “Kad imaš izbor, biraš SBB”. Pored kršenja zakona, ovakvim odlukama se nanosi šteta i samom RTS-u i svim građanima Srbije, zbog čega smo dopisom tražili i hitnu reakciju Direktora i Upravnog odbora Javnog servisa, ali još uvek nismo dobili nikakav odgovor.

SBB kompanija poslala je regularan media plan i reklamni spot na adresu marketinga RTS-a, na koji smo od pravne službe RTS-a dobili komentar da treba da se koriguje, odnosno poveća font teksta koji se odnosi na izvor podataka na kojima je zasnovan slogan kampanje, kao i da se dostavi revidirana prateća potvrda o relevantnosti podataka. Nakon što smo dostavili izmenjenu reklamu i potvrdu, oglasna poruka SBB emitovana je samo jednog dana i to 14. septembra, da bi posle toga bilo prekinuto dalje emitovanje. SBB je dobio šturo obaveštenje od službenika RTS-a da je dobijen nalog da se stopira emitovanje reklame, bez ikakvog obrazloženja razloga za takvu odluku.

SBB je uputio pismo generalnom direktoru Draganu Bujoševiću sa zahtevom da nam objasni koji je razlog prestanka emitovanja oglasnih poruka na kanalima RTS-a, ko je dao nalog da se stopira emitovanje i na osnovu kog ovlašćenja, ali i zbog čega je samo SBB-u od svih operatora onemogućeno oglašavanje na RTS-u.

Ni posle više od dve nedelje Dragan Bujošević nije odgovorio šta je razlog skandalozne cenzure, koja je očigledno zahvatila i oglasni prostor kuće kojom rukovodi. Sakrivanjem i tišinom generalnog direktora i nanošenjem poslovne štete kući koju vodi, trebalo bi da se bave oni koji nadgledaju i kontrolišu njegov rad, jer je nesporno da je odluka o skidanju reklama nezakonita i štetna i za sam RTS.

Nacionalni servis RTS je javno dobro svih građana Srbije koji ga finansiraju putem obavezne takse za javni servis. Javni servis i pored takse ima probleme u poslovanju, o čemu je javnost mnogo puta obaveštavana upravo od strane RTS-a. Zato je potpuno nelogično, neprofesionalno i neodgovorno bez ikakvog obrazloženja zabraniti i ukinuti reklamiranje jedne od najvećih kompanija u Srbiji i odreći se prihoda po tom osnovu.

Sa druge strane, SBB samo zahteva da se poštuje naše pravo, kao i svakoj drugoj kompaniji, da promovišemo usluge koje nisu u sukobu sa bilo kakvim pravilom oglašavanja i zato zahtevamo objašnjenje zašto bi bilo ko odbio da objavi i naplati oglasnu poruku koja je u potpunosti usklađena sa svim zakonima i propisima, uključujući i Zakon o oglašavanju. Upravo zbog ovih činjenica, uputili smo dopis i Upravnom odboru RTS-a. Ni nakon nedelju dana Upravni odbor RTS-a nije odgovorio.

Kome je zasmetala reklama kompanije SBB, političarima ili konkurenciji sa kojom RTS ima partnersku saradnju, ukoliko nam to ne razjasni UO RTS, tražićemo odgovor pred nadležnim organima.

Najnoviji članci