back to top
mojatv

ŠAMAR SUDBINE NAJVEĆEM SVIH VREMENA: Obarao sam rekorde na 200 metara, a onda mi odjednom trebalo 15 minuta da pređem tu deonicu

Jedan od najboljih atletičara svih vremena, legendarni Amerikanac Majkl Džonson, pre pet godina doživeo je moždani udar.

Četvorostruki olimpijski šampion, bivši svetski rekorder na 200 i 400 metara prošao je kroz agoniju koja je počela nekoliko dana pre njegovog 51. rođendana.

Džonson je posle kon treninga u teretani osetio da nešto nije kako treba – utrnula mu je leva strana tela. Nije osećao nikakav bol, ali ga je bunio taj čudan osaćaj sa leve strane. Pošto na “Google” nije našao odgovor za svoje stanje, pozvao je lekara koji mu je savetovao da odmah ode u bolnicu.

Nažalost, ustanovili su da je doživeo blaži moždani udar. Međutim, stanje se iz minuta u minut pogoršavalo i do završetka magnetne rezonance Džonson više nije mogao da hoda i podiže levu ruku.

“Bio sam besan… Nisam srčani bolesnik, ne pušim, redovno vežbam, hranim se zdravo. Sve sam radio kako treba i zašto mi se to dogodilo?! “, rekao je Džonson u svojoj ispovesti posle oporavka.

“Padaju vam na pamet razne stvari. Hoću li se ikada oporaviti? Hoću li moći da hodam? Hoću li moći da stojim? A najstrašnije od svega je što lekari nemaju odgovor na ta pitanja. To je bilo zastrašujuće”, otkrio je proslavljeni sprinter kome su se najmračnije misli konstantno vrzmale po glavi.

“Počnete da razmišljate o najbližima. Hoće li supruga morati da brine o meni ceo život? Hoću li biti u invalidskim kolicima? Hoću li biti u stanju da se istuširam i odem u toalet sam? Razmišljate samo o najgorem mogućem scenariju”.

Michael Johnson has opened up after suffering a stroke pic.twitter.com/UEJFUCxq89
— BBC Sport (@BBCSport) November 19, 2018

Bio je jako uznemiren, ali je znao da će se osećati bolje čim krene sa fizikalnim terapijama.

Sam sebi je dao zadatak: Čim stane na noge, mora prešetati hodnik bolnice u dugačak 200 metara. Istih onih 200 metara na kojima je nekad bio svetski rekorder.

“Trebalo mi je 15 minuta, a nekad sam bio najbrži na svetu na toj deonici. Ali nisam želeo da potonem. Vratio sam se u sobu i rekao supruzi da ću se oporaviti i da ću to učiniti brže nego što je ikada iko uspeo”.

- Advertisement -

Džonson ističe da predaja nije dolazila u obzir.

“Svaki dan sam se budio sa jednim ciljem. Morao sam se vratiti na isti način razmišljanja kakav sam imao kada sam se takmičio i pripremao za Olimpijske igre”.

Sa verom u ozdravljenje, ono je i došlo. Džonson se potpuno oporavio, redovno trenira i brine o svom zdravlju.

()

Kurir


Najnoviji članci