SRCE CRNOG GOLUBA JE KNJIGA O JEZOVITIM RITUALIMA! Momčilo Petrović: Neki od njih uteruju strah u kosti, a ovo je spremao DB

Knjige Momčila Petrovića nailaze na fantastičan odziv čitalaca. Njegovih “147 priča iz zanimljive istorije Srba” već duže od dve godine neprestano su na “Laguninoj” top-listi 20 najprodavanijih knjiga.

Ta je knjiga, što je veliki uspeh u našem izdavaštvu, štampana u 26.000 primeraka. Godinu dana mlađi nastavak, “Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba”, za sada ima tiraž od 9.000 primeraka. A u ponedeljak, 9. oktobra, u knjižarama će se pojaviti njegovo delo “Srce crnog goluba: Istina o magijskim obredima u Srbiji”.

Reč je o vašim svedočenjima o obredima u Srbiji kojima ste lično prisustvovali. Vi ste sa ivice groba posmatrali probadanje otkopanog mrtvaca glogovim kocem, prisustvovali isterivanju đavola iz devojke, u zoru prošli kroz vodu i vatru s povorkom seljaka i stoke koji su se lečili od zaraze… I toga ima još mnogo. Gde ste sve to našli?

– Novinarstvom se bavim duže od četrdeset godina. Najveći deo tog vremena proveo sam na putovanjima po zabitima Srbije i ostalim delovima ondašnje Jugoslavije, dok je postojala. Za to vreme, i na tim mestima, našao bih đavola i da ga nisam tražio. A ja ga jesam tražio! Privlačili su me jezoviti i tajni rituali prizivanja dobrih, a ponekad i zlih sila.

Verujete u natprirodno?

– Ne! Ne verujem… Ali moram da priznam, a to sam pomenuo i u knjizi, da sam se u nekim situacijama plašio.

Koga ste se uplašili? Vračara?

– Moja knjiga nikako nije reklama za vračare i magove. Naprotiv, dobar njen deo posvećen je prevarantima koji nude izlečenje i otklanjanje drugih nevolja u životu… za pare, naravno, bilo da imaju tarifu ili da govore ono čuveno “koliko daš”. Neki od njih uopšte se ne trude da budu uverljivi – bezočno koriste tuđu nesreću maltene rugajući se onima koji traže pomoć. Drugi se uživljavaju u ulogu, neki možda i veruju u svoje moći… ali sve je to obmana. Nekoliko puta, međutim, suočavao sam se s pojavama koje nisam umeo da objasnim racionalnim razlozima ni zakonima prirode.

Navedite neki primer…

– Imao sam prijateljicu opsednutu željom da razgovara s duhom svoje umrle majke. Znala je za moja interesovanja za takve obrede i zamolila me je da joj nađem nekog ko se bavi prizivanjem duhova. Razne obmanjivače sam sretao, ali na kraju sam je odveo kod jednog starca. Dok smo ulazili u njegov kućerak – prvi put u životu, da napomenem! – oslovio je moju prijateljicu imenom i rekao i kako se zove njena majka! Samo to je bilo dovoljno da pomislim da sanjam, a onda su usledili još čudniji događaji…

Kako to objašnjavate?

- Advertisement -

– Ne objašnjavam. Ja sam samo bio svedok i pišem o onome što sam video. Prisustvovao sam, recimo, preobražaju devojke posle obreda isterivanja đavola u jednom zabitom manastiru. Možda je to bila sugestija, možda sam halucinirao, možda… Daleko bi me odvelo nagađanje. A i nepotrebno je. Evo primera: postojao je čovek koji je proricao budućnost iz jagnjeće plećke, ondašnja jugoslovenska štampa pisala je o njemu kad je tvrdio da je broj nastradalih u avionskoj nesreći veći od onog koji je saopštila avio-kompanija, i kad je istraga utvrdila da je on bio u pravu. Ja sam bio pored njega kad je domaćinu na slavi prorekao skoru smrt. To je prvoklasan siže za reportažu, uopšte nije bitno da li on zaista pogađa.

U kojim krajevima Srbije se to dešava?

– Predrasuda je da se vračanjem bave i da u duhove veruju samo siromašni i neobrazovani. Pisao sam u knjizi o akademiku, članu SANU, koji se bavio predskazivanjem budućnosti. Kod jedne vračare u istočnoj Srbiji naleteo sam na ministra koji je tražio lek za impotenciju! Verovanje u natprirodne sile mnogo je rasprostranjenije nego što mislimo u onim krugovima koji se smatraju elitom.

U knjizi se pozivate i na knjige drugih autora i na izveštaje u štampi, koje povezujete s magijom.

– Moram da podvučem: knjiga “Srce crnog goluba” nije o magiji, nju čine dokumentarni zapisi o obredima kojima sam ja prisustvovao. Opisujem ih, u nekim slučajevima beležim kakve su se promene dešavale na učesnicima, ali ne pišem o natprirodnim silama. Istini za volju, neki od tih rituala izgledaju tako da vam se kosa diže na glavi. A u strahu su velike oči, svašta vam se tada pričinjava…

Državna bezbednost je spremala doček za NLO

U dodatku knjige “Srce crnog goluba”, Momčilo Petrović objavio je svoj tekst štampan u Ninu 2011. godine. To je malo poznata priča o istoriji odeljenja Udbe koje je formirano po Titovom nalogu, a zadatak mu je bio da stupi u kontakt s vanzemaljcima ako se spuste na teritoriju SFRJ. Zanimljivo je da je ova formacija postojala i godinama posle 5. oktobra. Zašto je ovaj tekst izdvojen u dodatak?

– Njegova tema nije magijski obred, pa mu nije bilo mesto odmah uz druge priče. Ali mislim da ga je trebalo objaviti. Sve u vezi s tim policijskim dočekom NLO, ako i nije natprirodno, bar je neprirodno.

Kurir.rs

Bonus video:

00:19
Momcilo Petrović na Sajmu

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

STRAHUJE SE DA JE NESTAO U SMETOVIMA: Izašao traktorom iz sela Reka da se sretne s porodicom, otad mu se gubi svaki trag

KRALJEVO - Muškarac (53) iz zaseka Čorbići u selu Reka koje se nalazi između...

OŽENIO SE DRUGOM DOK JE BIO S NJOM: Slavna pevačica nedavno raskinula VERIDBU, a javno je PLAKALA zbog oženjenog bivšeg

Lana Del Rej ljubavni život drži dalje od očiju javnosti, a njeni obožavatelji često...