ŠTA NATERA DEVOJKE DA UĐU U KRIMINAL? Ivanišević: Osnovna je porodica, a kada vide ovo, logično je da NE MOGU DA ODOLE (VIDEO)

Objavljeno

Mediji u Srbiji poslednjih dana bruje o hapšenjima devojaka povezanim sa kriminalnim grupama.

Šokantna je informacija da su neke od njih maloletne, kao izvesna A.D. uhapšena sa osumnjičenima za ubistvo Ranka Radoševića Eskobara u Rušnju.

Kakva je uloga žene u kriminalnim grupama? I zašto sve više pripadnica nežnijeg pola učestvuje u organizovanom kriminalu?

Andrej Kubiček, sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu i Leo Ivanišević, psiholog gosti su koji su ovoj temi razgovarali pokrenuti ovim pitanjima..

Ivanišević je istakao pitanje šta je ono što žene učini podložnim da budu privučene u kriminal.

– Osnovna je porodica. Ako je mlada devojka imala konflikte u porodici i roditelji nisu prisutni ona će sigurnost potražiti u nekoj drugoj grupi. To je čini ranjivom na manipulacije. Poseban faktor rizika je da li je ušla u emotivnu vezu sa nekim starijim pripadnikom kriminalne grupe – rekao je Ivanišević.

Sa druge strane, Kubiček govori o jednom globalnom procesu.

– Naglasio bih da porodica nikad nije izolovana iz globalnog društva. Treba imati na umu globalne procese i kulturne obrazce, a to treba imati na umu – smatra Kubiček, koji se osvrnuo i na mlađe ljude sve prisutnije u ovoj “branši”.

– Ovo je proizvod upravo patrijarhalnih sredina – dodao je Kubiček, dok sagovornik smatra da je veličanje određenih kriminalnih ponašanja prisutno u muzičkim spotovima, filmovima i medijima, uzor, koji mladi prate.

Kavački klan, kako je pokazala istraga, oslanjao se i na žene, a možda najbolji primer za to je supruga vođe “kavčana” Radoja Zvicera, koja mu je spasila život 2020. u Kijevu, gde je bio žrtva neuspelog atentata.

Kakva je uloga žene u kriminalnim grupama?

01:05
Kakva je uloga žene u kriminalnim grupama?

– Ovde je reč uglavnom o suprugama i majkama. Zavisi od pojedinačnog slučaja. Ako imamo kriminalne porodice one mogu biti i ravnopravne, mada najčešće nasupaju kao neko ko je tu uvučen u taj odnos. Nisu one lojalne kriminalnoj grupi, nego svom partneru. Ne možemo generallizovati – kazao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

Više vijesti