ŠTO STARIJI POLOVNJAK, TO VEĆI RIZIK OD LAŽIRANJA KILOMETRAŽE I OŠTEĆENJA: U Srbiji ima 12,9 odsto “štelovanih” automobila

Kilometraža automobila je verovatno prva stvar koju kupci primete prilikom traženja polovnog vozila.

Na kraju krajeva, ukupan broj pređenih kilometara može ukazivati na nivo trošenja i habanja automobila. Da ne pominjemo različita oštećenja koja vozilo može pretrpeti tokom svog životnog veka.

Budući da stariji automobili imaju veću kilometražu, često dolaze sa promenjenim brojačem kilometara i skrivenim oštećenjima, što je česta praksa među prevarantima koji žele da prodaju istrošene automobile po višim cenama.

Istraživanje sprovedeno od strane kompanije za automobilske podatke carVertical u 14 evropskih zemalja otkrilo je da što je automobil stariji, veće su šanse da mu je kilometraža namerno prepravljena.

U Srbiji, 12,9% svih vozila ima prepravljenu kilometražu, a 37,8% je bilo oštećeno. Postoji značajna korelacija između starosti automobila i prevare, što je važno uzeti u obzir prilikom traženja vozila.

Stariji automobili češće imaju prepravljenu kilometražu

Automobili starosti 10-20 godina u Srbiji imaju najveću šansu da im je kilometraža namerno prepravljena: 17,6% svih vozila proizvedenih 2004. godine ima prepravljenu kilometražu, potom 16,9% iz 2013. godine i 16,1% iz 2010. godine.

Iako tržišni udeo ovih starih automobila nije značajan, prilikom kupovine starijeg vozila treba biti izuzetno oprezan.

Automobili proizvedeni 2004. godine imaju prosečno vraćanu kilometražu od 77.762 km, 2013. godine – 65.250 km, a 2010. godine – 67.079 km. Generalno, kupci novijih automobila manje su podložni prevarama vezanim za kilometražu.

“Prekretnica u Srbiji je 2016. godine kada je udeo vozila sa prepravljenom kilometražom pao sa 13% na 9,1% u 2017. godini. Ako je automobil proizveden posle 2017. godine, rizik od dobijanja vozila sa izmenjenim brojačem kilometara je manji. Međutim, kako ti automobili budu stariji, verovatno će im se kilometraža prepravljati kako bi se očuvala njihova vrednost”, objašnjava Matas Buzelis, automobilski stručnjak kompanije carVertical.

Najviše oštećeni automobili su stari 7-16 godina

- Advertisement -

Kada je reč o oštećenjima, starija vozila obično imaju manje zabeleženih incidenata. Međutim, ovo nije zbog toga što su vozači bili pažljiviji u prošlosti, već zato što su informacije o nesrećama bile registrovane u fizičkim dokumentima, umesto da budu postavljene na internet.

Automobili proizvedeni između 2007. i 2016. godine imaju najviše oštećenja u Srbiji. Iako se manje ogrebotine takođe smatraju oštećenjima, mnogi automobili su takođe učestvovali u ozbiljnim nesrećama koje mogu narušiti njihovu bezbednost i kvalitet vožnje.

Najgora situacija je kod automobila proizvedenih 2013. godine, gde je 47,3% svih vozila koja su proverena na carVertical imalo zapise o oštećenjima, zatim 2012. godine – 43,9%, i 2021. godine – 40,7%.

Opšta statistika otkriva da je više od trećine automobila u Srbiji bilo oštećeno u nekom trenutku, što sugeriše da mogu imati skrivenih problema.

“Potpuno je normalno da se automobili oštete barem jednom u periodu od pet godina, pogotovo ako se ovi automobili koriste u urbanim sredinama”, kaže Buzelis.

Kupci najčešće proveravaju novije polovnjake

Automobili starosti 5-10 godina čine 50,3% svih provera istorije izvršenih u Srbiji na carVertical platformi, što znači da vozači traže novije vozila.

Prema istraživanju, najpoželjniji su automobili proizvedeni 2017. godine, sa udelom od 10,3%, zatim 2016. godine – 9,2%, i 2018. godine – 9%. Automobili proizvedeni između 2001. i 2008. godine čine samo 15,4% svih proverenih vozila.

Iako su vozači manje zainteresovani za starije automobile, takođe postoji manje izbora u ovoj starosnoj kategoriji.

Prosečna starost proverenih automobila u Srbiji je porasla u poslednjih nekoliko godina: sa 9,8 godina u 2021. na 10,5 godina u 2023. Ovo prati rezultate u drugim ispitivanim zemljama, gde prosečna starost proverenih vozila varira između 9 i 11 godina.

(Kurir.rs/b92)

Bonus video:

03:55
KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

Za ovo ulje kažu da najbolje pomaže u borbi sa prehladom i gripom: Povedite računa samo o jednoj stvari

Kao biljni suplement, ulje origana je poznato po svojim antivirusnim, antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima....

BARSELONA SRUŠILA FENERBAHČE U DERBIJU: Pobede Olimpijakosa, Virtusa i Valensije

Košarkaši Olimpijakosa pobedili su večeras na svom terenu u Atini Bajern iz Minhena sa...

UŽAS U KALUĐERICI: Pronađeno telo čoveka (43) u kući, pored njega nađena lovačka puška

Policija je danas u kući u Kaluđerici pronašla telo muškarca (43), a pored njega...

NEPOZNATI MUŠKARAC MAMI DECU DA UĐU U NJEGOV AUTOMOBIL: Uzbuna u OVIM hrvatskim mestima! Navodno se predstavlja kao vozač Ubera

Zabrinuti roditelji snimili su muškarca koji u hrvatskim mestima Pazin i Trviž navodno laže...

ŠAKIRA OD PIKEOVE PREVARE PRAVI RIJALITI: Malo joj je svih udaraca koje je zadala, sad smislila kako da TOTALNO UNIŠTI fudbalera

Prema pisanju nekoliko medija, Šakira snima dokumentarac o svom životu, u kojem bi između...

Za ovo ulje kažu da najbolje pomaže u borbi sa prehladom i gripom: Povedite računa samo o jednoj stvari

Kao biljni suplement, ulje origana je poznato po svojim antivirusnim, antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima....

BARSELONA SRUŠILA FENERBAHČE U DERBIJU: Pobede Olimpijakosa, Virtusa i Valensije

Košarkaši Olimpijakosa pobedili su večeras na svom terenu u Atini Bajern iz Minhena sa...