“SVIDEO SAM SE TAŠTI I TASTU I UZESMO SE” Mlada Fida pošla za Slađana, Srbin do detalja opisao kako mu je sreća stigla iz Dragaša

Mlada Fida rodila se i odrasla u zaseoku Ribare, nedaleko od Dragaša, ali nije Albanka. Devojačku sreću našla je na Kosmetu, u Jažincima, jednom od sela Sirinićke župe, u kojoj se poudavalo još dvadesetak njenih sunarodnica.

Fida je Goranka, pripadnica manjine koja ljubomorno čuva svoju kulturu i tradiciju među većinskim albanskim stanovništvom. Goranci srpski razumeju i govore mešavinom jezika koji najviše sliči makedonskom pa za lepo, kao i naše severnomakedonske komšije, kažu da je ubavo!

Upravo tako tamošnje devojke Goranke, a veliki broj ih je i sa severa Albanije, koje su se udale na Kosovu, opisuju svoj život. Jedna od njih je i Fida. Mlada, vredna i poprilično stidljiva, posebno pred kamerom, sreću je našla u zagrljaju Srbina Slađana Nikolića, koji je kao i većina naših momaka imao veliku muku kako da se oženi, jer retko koja naša devojka hoće na selo.

Ali, Fida je htela. Dok uglavnom gleda u stranu ili u zemlju, opisuje kako je upoznala Slađana, zaljubila se u njega i na kraju udala.

Iako joj je bilo čudno kad je došla u Slađanovo selo, kaže da se nije pokajala što je pošla za njega.

Kaže, sve je počelo preko prijatelja, tako su se sreli i upoznali a onda i venčali.

– Svideli smo se jedno drugom, ja njoj, ona meni, došla je, videla kuću, ja sam bio kod nje, svideo sam se rodbini, tašti, tastu i uzeli smo se – priča Slađan koji kaže da se naše devojke i one iz Dragaša malo razlikuju.

– Naše su, kaže, više za uživanje, a one iz Dragaša više za poljoprivredu. Teži im je život gore nego što mi imamo ovde, poštuju starije, roditelje, babu, dedu…, priča Slađan čije je reči zabeležio Refki Alija koji s kamerom krstari Kosmetom i beleži ovakve izvorne ljudske priče.

Kad je reč o poštovanju supruga, Slađan kaže da Goranke imaju malo bolji odnos prema suprugu i malo više poštovanja nego naše devojke.

Kurir.rs/Youtube

- Advertisement -

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci