TURISTIČKA ATRAKCIJA ZA KOJOM JE SVET POLUDEO: Srbija dobija svoj prvi “skajvok” vidikovac, velika šansa za našu zemlju

Srbija uskoro dobija svoj prvi “skajvok” vidikovac. Kod Čačka, u srcu živopisne Ovčarsko-kablarske klisure na vrhu Kablara, biće postavljena nova platforma, sa staklenom konstrukcijom, koja po mnogim merilima predstavlja turističku top atrakciju na svetskom nivou. Investitori smatraju da će se izgradnjom ove adrenalinske sprave Čačak pozicionirati na turističkoj mapi sveta kao jedna od 10 najpoželjnijih destinacija sa skajvok sadržajima. Ako je suditi po iskustvima suseda, gde takva turistička znamenitost postoji već dve godine, u ovom trenutku je u Srbiji najisplativije biti meštanin Ovčar Banje.

Posećenost jedinog sličnog vidikovca u ovom delu Evrope, na Biokovu kod Makarske, opravdava predviđanja Čačana, budući da su oni sa ovom turističkom atrakcijom napravili privredni i turistički bum, a samo prošle sezone zabeležili više od 200.000 poseta skajvoku.

Najavljujući investiciju koja bi trebalo ekonomski da revitalizuje ovaj deo Srbije, njeni graditelji obećavaju i nova ulaganja u samu Ovčar Banju u kojoj se danas, nakon uređenja varošice, smeštaj bukira nedeljama unapred.

– Slušajući brojne kritike, počev od one kako će sivi soko udariti glavom u staklo na vidikovcu, jedina kritika koja je imala smisla jeste komentar da je Ovčar Banji potrebnija kanalizacija nego vidikovac. Baš zbog toga što znamo koliko je kanalizacija neophodna za razvoj Ovčar Banje, taj projekat je jedan od prioritetnih u agendi Radne grupe Vlade Republike Srbije za razvoj Ovčarsko kablarske klisure. Bilo je neophodno da se izvrši izmena Plana generalne regulacije kako bi se stvorio osnov za projektovanje svih infrastrukturnih objekara. Projekti su danas u završnoj fazi – izjavio je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, grada koji je nosilac investicije izgradnje skajvoka. Todorović ističe da se na projektu skajvoka radilo šest godina koliko je bilo potrebno pribaviti sve nužne dozvole, budući da se postavljanje vidikovca vrši u zaštićenom području. On je uveren da će izgradnja skajvoka za meštane Ovčar Banje i kablarskih sela značiti siguran prosperitet. U prilog gradonačelnikovom uverenju svedoči i podatak da se u Ovčar Banji danas kvadrat nekretnice kreće kao na Vračaru.

Susedi u Parku prirode Biokovo su izgradnjom skajvoka napravili turistički bum u ovom delu Evrope. Vidikovac “Nebeska šetnica” puni njihov budžet milionima evra i dodatno upošljava lokalno stanovništvo Makarske rivijere.

– Makarska je dugo godina bila destinacija iz koje se odlazilo kada su gosti hteli nešto zanimljivo da dožive recimo u Dubrovnik, Split, Brač, Mostar…sada više nije tako jer je skajvok postao okonsica našeg turizma. Pre skajvoka imali smo dve agencije koje su organizovale izlete do Biokova, danas ih imamo 40. Sezona više nije samo leti, već tokom cele godine, uposleni su turoperateri, ugostitelji, vodiči… ranije smo imali 50.000 posetilaca koji bi najčešće organizovano išli do vrha Sveti Jure na samom vrhu Biokova i u povratku bi obavezna stanica zaustavljanja bila Ravna Vlaška gde je i ranije bio vidikovac. Prošle godine smo ostvarili 200.000 poseta, ove i više, svi žele videti skajvok i pogled sa njega – izjavio je geolog Hrvoje Škrabić, zamenik direktora PP Biokovo.

Ulaznica za posetu hrvatskom skajvoku košta košta osam evra, a postoji i cenovnik za stručno vođenje. Snimanje u komercijalne svrhe na dnevnom nivou, recimo košta 1.400 evra po danu.

Proteklih dana je nekolicina ekoloških aktivista na Kablaru negodovala, kritikujući izgradnju skajvoka koji bi, prema njihovom mišljenju, sa svom pratećom infrastrukturom mogao da ugrozi biodiverzitet Predela izuzetnih odlika srpske Svete gore.

– Geopark Biokovo-Imotska jezera nedavno je uvršten na UNESCO listu svetskih geoparkova. Tokom evaluacije skajvok nije bio nikakva smetnja, već naprotiv ulaznica za nove projekte – zaključuje Škrabić.

Prema najavama iz državnog vrha Republike Srbije, od naredne godine će i Ovčarsko-kablarska klisura biti nominovana za rezervat biosfere u okviru UNESCO programa “Čovek i biosfera”. Ukoliko se Ovčarsko-kablarska klisura nađe na listi, biće to treći geopark u Srbiji pod zaštitom UNESCO-a, pored Golije i Bačkog Podunavlja koji već imaju status rezervata biosfere.

Kurir.rs/D. Č.

- Advertisement -

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci