mojatv

U POZORIŠTU IMAM DUHOVNI MIR, TAMO BEŽIM OD BUKE ESTRADE: Dino Mustafić pred prvu režiju u nacionalnom teatru nove drame HUBAČA

Repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu postaće bogatiji za predstavu “Sanjao sam da sam se probudio”, po tekstu Željka Hubača, u režiji Dina Mustafića.

Reditelj iz Sarajeva prvi put radi u našem nacionalnom teatru, a uloge je poverio Jovanu Jovanoviću, Dušanu Matejiću, Anastasiji Mandić, Suzani Lukić, Nini Nešković, Nikoli Vujoviću i Slobodanu Beštiću.

– Retki su tekstovi domaćih pisaca koji se bave pozorištem. Hubač je u ovom postavio kaleidoskopsku dramsku strukturu. Žanrovski disperzivan tekst kroz dramaturgiju snova omogućava rediteljsko-dramaturšku nadgradnju, autorefleksivnost celokupnog saradničkog (autorskog) i glumačkog tima, gde nam je omogućeno da se igramo, prepoznajemo sopstvenost kao deo fragilnog pozorišnog sna – kaže Mustafić za Pozorišne novine.

Mustafić je u Beograd stigao pravo sa snimanja svog novog filma.

– Trudim se da ne budem reditelj samo u pozorišnoj sali i na pres-konferenciji već da baš tim okom sagledam svet oko sebe multiperspektivno, tražeći umetničku istinu na sceni u nijansi koja se ne čuje ili ne vidi u ovom pomahnitalom vremenu socijalnih mreža i agresivne zabavljačke industrije. U teatru još uvek imam duhovni mir i sakralnu rečitu tišinu od eksterne buke, samodopadljive rike raznih influensera i estradnih intelektualaca – otkrio je reditelj.

Željko Hubač bio je jedan od najuspešnijih direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

– Teatar je društveni događaj, urbani ritual. Savremeno, umetnički vođeno pozorište ne sme da se prikloni trivijalnosti i komercijalnosti, već mora da zastupa opšte društvene interese. Pozorište treba da otvara bolna i tabuizirana pitanja, da pruža doprinos umetničkoj i društvenoj emancipaciji. Verujem u pozorište kao prostor socijalnog dijaloga, mesto različitosti i otvaranja receptivnog horizonta za nepoznato i drugačije – objasnio je Mustafić.

u pozorištu imam duhovni mir, tamo bežim od buke estrade: dino mustafić pred prvu režiju u nacionalnom teatru nove drame hubača

1 / 8 Foto: Marijana Janković

u pozorištu imam duhovni mir, tamo bežim od buke estrade: dino mustafić pred prvu režiju u nacionalnom teatru nove drame hubačau pozorištu imam duhovni mir, tamo bežim od buke estrade: dino mustafić pred prvu režiju u nacionalnom teatru nove drame hubačau pozorištu imam duhovni mir, tamo bežim od buke estrade: dino mustafić pred prvu režiju u nacionalnom teatru nove drame hubačau pozorištu imam duhovni mir, tamo bežim od buke estrade: dino mustafić pred prvu režiju u nacionalnom teatru nove drame hubača

Dramaturg predstave je Đorđe Kosić, a umetnički tim čine i scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Marina Medenica, kompozitorka Irena Popović Dragović i Ljiljana Mrkić Popović, koja je bila zadužena za scenski govor.

- Advertisement -

Odložena premijera

Premijera je planirana za sutra na sceni “Raša Plaović”, ali je odložena zbog bolesti glumaca za 21. januar 2024. godine.

Karte kupljene za izvođenja u novembru i decembru možete vratiti ili zameniti na blagajni Narodnog pozorišta. Ukoliko ste ih nabavili putem onlajn prodaje, postupak će biti primenjen po propisanoj proceduri u vezi sa tom vrstom kupovine ulaznica.

Kurir.rs

Kurir

Najnoviji članci