UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC OSUĐEN U NIŠU: Evo kako je Andrij pao u Srbiji, kriv je zbog OVOG

Bivši ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov (41) kome se pred Višim sudom u Nišu sudilo za krivično delo pranje novca, pošto je 7. juna prošle godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju u vozilu u kome se nalazilo 592.990 evra, 120.000 dolara i dva smaragda, osuđen je danas prvostepenom presudom na godinu kaznu zatvora.

Pored toga, Naumovu će biti oduzet sav novac, smaragdi i automobil kojim je pokušao pređe granicu, a moraće da plati i novčanu kaznu od 200.000 dinara. Njemu je sud izrekao i zabranu ulaska u Srbiju na pet godina, nakon odsluženja kazne.

Za krivično delo pranje novca Krivični zakonik predviđa zatvorsku kaznu od najmanje jedne do maksimalno 10 godina, a s obzirom da se u pritvoru po osnovu optužbe za krivično delo pranje novca nalazi 10 meseci, Naumov bi iz zatvora bi trebalo da izađe za dva meseca.

Sudija Višeg suda Aleksandar Teodosić je, obrazlažući presudu rekao da odbrana tokom sudskog postupka nije uspela da pokaže da novac koji je pronađen u Naumovom automobilu potiče iz legalnih tokova.

„Taj novac nije prošao ni jednu finansijsku instituciju, ni u Ukrajini, ni u Nemačkoj, ni u Turskoj. Imamo samo jedan ugovor o pozajmici od 543.000 evra i svodočenja tašte i svastike koje su kazale da su Naumovu pozajmile 15.000 evra, odnosno 20.000 evra. Ukupan iznos pozajmice je 578.000 evra, a u automobilu je pronađeno 592.990 evra. Pronađeno je i 120.000 dolara, a njihovo poreklo niko nije pokušao da dokaže. Za smaragde je okrivljeni rekao da ih je kupio u Nemačkoj za 500 evra, kako bi ćerki napravio minđuše“, izjavio je Teodosić.

On je kazao da je odbrana pokušala da dokaže da evri pronađeni u automobilu predstavljaju pozajmicu Vadima Fridmana Naumovom ocu, ali da se uvidom u poreska dokumenta vidi da je Fridman za pet godina mogao da zaradi najviše 331.000 evra.

„Andrijev otac Oleg je novac, navodno pozajmio od Fridmana u ukrajinskim grivnama, a pozajmicu sinu i snaji dao je u evrima. Međutim, Oleg Naumov nije mogao da sudu dostavi dokaz o promeni ukrajinskih grivni u evre, jer je navodno taj papir iz menjačnice izgubio tokom čestih selidbi. Poznato je da finansijske institucije moraju da čuvaju dokumenta o takvim transakcijama“, naglasio je Teodosić.

On je kazao da je po zamolnici Višeg javnog tužilaštva u Niš stigla potvrda da se protiv Naumova u Ukrajini vodi više krivičnih dela, između ostalih i za proneveru.

„To je za sud bio dovoljan dokaz da novac potiče iz kriminalnih delatnosti. Prilikom izricanja minimalne zatvorske kazne sud je uzeo u obzir da okrivljeni nije ranije osuđivan, njegovo držanje pred sudom i porodične prilike“, izjavio je Teodosić.

Naumovi advokati Milan Petrović, Vladimir Đukanović i Edvin Prelić najavili su podnošenje žalbe na izrečenu presudu.

„Za nas je zaista iznenađujuće da je sud zauzeo takav stav. Mi smatramo da apsolutno nema osnova za osudu za krivično delo pranja novca. To krivično delo Naumov apsolutno nije mogao da počini na teritoriji Srbije, ni sa svim dokazima koje je tužilaštvo priložilo. Nismo zadovoljni ovakvom odlukom i uložićemo žalbu“, naglasio je Milan Petrović.

- Advertisement -

Naumov je u dosadašnjem toku suđenja u nekoliko navrata isticao da je novac stekao na legalan način, da je reč o parama njegove porodice.

Tvrdnje odbrane i nekadašnjeg ukrajinskog obaveštajca o poreklu novca, tokom sudskog postupka je potvrdio i Oleg Naumov, Andrijev otac, koji je posvedočio da je najveći deo spornog novca, tačnije 530.000 evra, pozajmio od svog poslovnog partnera kako bi otvorio televizijski kanal.

On je rekao da se duže od trideset godina bavi privatnim biznisom u medijima – pokretanjem novih televizijskih kanala i programa. Objasnio je da je zbog rata odustao od ideje da otvori novi televizijski kanal, zbog čega je pozajmljeni novac predao snaji Ani Ravenko kako bi kupila kuću u Turskoj gde bi se cela porodica preselila.

Naumov je nekada radio u Državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine i Državnoj agenciji za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred početak rata sa Rusijom, a nakon hapšenja predsednik Volodimir Zelenski oduzeo mu je čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom.

Ukrajina traži njegovo izručenje zbog sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih. Naumov se protivi izručenju koje bi po rečima njegovog advokata za njega praktično značilo smrtnu kaznu. On se, od samog hapšenja 7. juna, nalazi u pritvoru i to po dva osnova, jedan je zbog optužbe za krivično delo pranja novca, a drugi je ekstradicioni pritvor.

Prema rečima Mirka Petrovića, ekstradicioni pritvor Naumovu još nije ukinut i čeka se odluka Apelacionog suda.

(Kurir.rs/Telegraf)

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

MIHALJ RAZNEO KUĆU DOK JE PREBACIVAO GREJANJE NA PLIN? Ovo je mogući uzrok jezive tragedije u Zrenjaninu u kojoj je žena poginula

U eksploziji koja se u četvrtak dogodila u porodičnoj kući u Zrenjaninu, stradala je...

VANJA (14) JE KRENULA U ŠKOLU I OD TADA JOJ SE GUBI TRAG: Roditelji sumnjaju da je KIDNAPOVANA, mole za pomoć!

Vanja Gorčevska (14) nestala je juče u Skoplju na putu do škole, saopštilo je...

KAKO SE PRAVE SAVRŠENI ČVARCI: Video oduševio Srbiju, a tek domaćin! Babe pocrkaše od smeha, a onda je primećen ovaj detalj VIDEO

Kako se prave savršeni čvarci? Odgovora je koliko i čvaraka, jer svaka kuća i...

“FESTIVAL AUTORSKOG FILMA JE VELIKI HRAM FILMA” Bori Draškoviću uručena nagrada za životno delo „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“

Reditelj Boro Drašković dobitnik je nagrade Pogled u svet: Vojislav Vučinić koju Festival autorskog...

PARTIZANOV HALF SA DOZVOLOM ZA UBIJANJE! Bajro Župić je na terenu TUKAO KOGA JE STIGAO, a dobio samo 1 CRVENI karton u karijeri!

Sportski novinari - svi odreda skloni preterivanju i pesničkim slikama - Bajrama Bajra Župića...

MIHALJ RAZNEO KUĆU DOK JE PREBACIVAO GREJANJE NA PLIN? Ovo je mogući uzrok jezive tragedije u Zrenjaninu u kojoj je žena poginula

U eksploziji koja se u četvrtak dogodila u porodičnoj kući u Zrenjaninu, stradala je...

VANJA (14) JE KRENULA U ŠKOLU I OD TADA JOJ SE GUBI TRAG: Roditelji sumnjaju da je KIDNAPOVANA, mole za pomoć!

Vanja Gorčevska (14) nestala je juče u Skoplju na putu do škole, saopštilo je...

KAKO SE PRAVE SAVRŠENI ČVARCI: Video oduševio Srbiju, a tek domaćin! Babe pocrkaše od smeha, a onda je primećen ovaj detalj VIDEO

Kako se prave savršeni čvarci? Odgovora je koliko i čvaraka, jer svaka kuća i...