UMETNIČKE PRIČE NEBOJŠE DUGALIĆA U KIKINDI: Biblioteka „Jovan Popović“ obeležila svoj dan (FOTO)

OBELEŽAVAJUĆI svoj dan i 178. godina postojanja, Narodna biblioteka „Jovan Popović“ u Kikindi priredila je veče „Umetničke priče“, na kojoj je gostovao glumac, profesor i reditelj Nebojša Dugalić.

уметничке приче небојше дугалића у кикинди: библиотека „јован поповић“ обележила свој дан (фото)

Foto: R. Šegrt

U razgovoru sa književnikom i direktorom beogradskog „Bitef teatra“ Milošem Latinovićem, on je ispričao neka svoja iskustva. Kako je od najranijeg detinjstva sticao čitalačke navike u biblioteci u rodnom Kraljevu, srednjoškolskim danima, prijemnom na akademiji, a posebno utiscima sa glumačke scene i rada sa studentima. Čitaocima se veoma dopalo ovo veče, pa su ispunili hol biblioteke.

– Kad ne bih čitao ne znam da li bih ostao živ, jer je u ovakvim vremenima to jedini način da čovek nahrani sebe, a da izdrži sve pritiske svakodnevnih obaveza i zahteva. Drago mi je što je stigao poziv iz kikindske biblioteke, jer nema mnogo ovakvih prilika da se nešto prozbori i neposredno podeli sa ljudima kroz živi kontakt, a da progovorimo o umetnosti i životu, nečemu što je univerzalno i zajedničko. Radujem se kada dođem u Kikindu, igrao sam ovde više puta predstave i volim mir ovakvih ambijenata. Drago mi je da u manjim sredinama još postoje entuzijasti koji neguju ovu vrstu ljudske razmene – rekao je Dugalić.

GoSlim - smršaj zdravo

umetničke priče nebojše dugalića u kikindi: biblioteka „jovan popović“ obeležila svoj dan (foto)
Foto: Фото: Р. Шегрт

POGLEDAJ GALERIJU

Književnik i direktor „Bitef teatra“ Miloš Latinović podsetio je da su velikani pisane reči poput Andrića, Crnjanskog, Selimovića, Ćopića i drugih, išli u najudaljenija manja mesta u našoj zemlji da bi promovisali ne sebe, nego umetnost i da takvu praksu i sada treba negovati. Zato je pohvalio kikindsku biblioteku koja je organizovala ovakvo veče, koje bi mogla i ubuduće da povremeno organizuje. Direktor biblioteke Brane Marijanović rekao je da cilj ustanove da promoviše lepu, književnu reč i kvalitetne naslove domaće i svetske književnosti.

Biblioteka u Kikindi jedna je od najstarijih u zemlji, a povodom Dana ustanove organizovan je i konkurs za učeničke litararne i likovne radove. Za biblioteku je to velika radost, jer je među 200 radova bilo i onih koje su poslali učenici iz škola iz Beograda, Mladenovca, Užica, Knjaževca, pa čak i iz Crne Gore i Grčke, gde đaci imaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku.

- Advertisement -

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci