USTAŠKO ZLO NE MIRUJE U HRVATSKOJ: U Eparhiji Dalmatinskoj osvanula slova U, poruke “Čede, niste dobrodošli!” i “Za dom spremni!”

Eparhija Dalmatinska Srpske pravoslavne crkve objavila je na zvaničnom profilu na Fejsbuku fotografije svetinja naruženih ustaškim simbolima na tom području.

– I baš kada smo se poradovali da su se, Bogu hvala, istrošile poruke u vidu grafita upućene pravoslavnim Srbima od strane NN lica sa ustaškim pretećim sintagmama i simbolima, koje su svojevremeno “krasile” naše hramove, domove i grobljanske spomenike, podsećajući srpski živalj u Dalmaciji na događaje, još ne preboljene, kada dobismo vest o njihovom ponovnom pojavljivanju – piše u objavi.

Eparhija Dalmatinska navodi da je ulaz u groblje na Bribiru u ponedeljak 6. novenbra osvanuo ispisan grafitima sa ustaškom simbolikom.

– U poslepodnevnim časovima jedan meštanin Bribira čuvao je svoje stado kada je ugledao natpise na zidinama ( tzv. Vratnicama ), kulturno – istorijskog kompleksa Bribirska glavica. Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa slovom “U” u sredini, a pored zastave napisano je “ZDS” i “Četnici odlazite!”. Takođe, na obe strane stubova kapije ulaza u groblje vidno su ispisana fašistička obeležja: slovo “U” i “svastika”. Istim simbolima oskrnavljena je i porodična grobnica obitelji Gnjidić koja se nalazi pri samom ulazu u groblje. O svemu ovome odmah je obaveštena policija koja je nakon 40-ak minuta izašla na mesto događaja i izvršila uviđaj – navodi se u objavi.

To nije sve, pošto se sličan uznemirujući događaj desio samo nekoliko dana ranije u Ravnokotarskoj parohiji (4. 11. 2023.), kada je na crkvenoj ogradi napisano “Čede, niste dobrodošli!”, kao i ustaško obeležje i podrav “Za dom spremni!”. Istovremeno, sličnim simbolima išarana je tabla na izlasku iz sela Kašić i ulasku u Islam Grčki.

– Sa velikim žaljenjem primorani smo da javnost izvestimo o ovim nečovečnim delima koja su umnogome uznemirila meštane pomenutih sela, kao i celokupnu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Ovakvim izgredima pojedinci koji su i dalje zarobljeni u nekim prošlim, svima nam nemilim vremenima, pokušavaju da naruše bratske i dobrosusedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i, koliko god nas oni naljutili i pogodili, ne smemo dozvoliti da u toj nameri uspeju. Svako ko veruje u Gospoda, bez obzira na koji Mu se način moli, osudiće ovakve postupke, jer je i više nego jasno da Bog prema svakome čoveku gaji neizmernu ljubav i milost, te da bilo kakve zlonamerne radnje urađene “u ime i zaštitu” neke vere, nikako ne mogu imati legitimitet, kako pred zajedničkim nam Bogom, tako ni pred zakonima i pravdom zemaljskih gospodara – piše u objavi.

Eparhija Dalmatinska navodi da, dok ovakvi incidenti koji predstavljaju ne samo širenje govora mržnje, već i uništavanje tuđe imovine najčešće ostaju nesankcionisani, a njihovi počinioci nepoznati, za slične izgrede napravljene u virtuelnom svetu ovih dana je uhapšen jedan Srbin poreklom iz Hrvatske.

– On je zbog objava na svom Fejsbuk profilu osuđen na 15 dana zatvora uz navod da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Svako ponašanje koje podstiče nacionalizam i versku diskriminaciju najstrože osuđujemo, bez obzira sa koje strane ono došlo i u vezi s tim smatramo da bi i posledice za takva nedela morale za sve da budu jednake. Na nama je, kao ljudima i kao hrišćanima da pokažemo da za mržnju nema mesta kako u našim srcima, tako ni u javnom prostoru. Zbog toga pozivamo svu braću i sestre u Hristu da nam pomognu da se ovakvi incidenti u budućnosti spreče, te da ukoliko primete bilo kakve neprimerene radnje o tome odmah obaveste nadležne organe – zaključuje se u objavi.

(Kurir.rs)

- Advertisement -

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

SVEČANO OTVOREN TROFEJ BEOGRADA U ŠAHU 2023: Najvažniji turnir u kalendaru Šahovskog saveza Beograda

U organizaciji Šahovskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekreterijata za sport i omladinu Beograda...

GORI KUĆA MESA: Veliki požar u Surčinu, pogledajte buktinju (VIDEO)

Danas popodne izbio je požar u Surčinu. Kako se navodi u objavi na Instagram stranici,...

REKONSTRUKCIJA DELA PETROVARADINSKE TVRĐAVE: Evo šta je obuhvaćeno radovima

Svake godine desetine hiljada stranih turista posete Novi Sad. Između ostalog veliki je broj...

SNIMIO JE U PRVOM FILMU GEJ POLJUPCA, A SADA GA GLEDAMO U POZIVU: Nikola Glišić: Najveći izazov su mi bile scene sa Anom Franić

Prošlo je osam godina otkako je glumca Nikolu Glišića publika upoznala u filmu "Pored...

SVEČANO OTVOREN TROFEJ BEOGRADA U ŠAHU 2023: Najvažniji turnir u kalendaru Šahovskog saveza Beograda

U organizaciji Šahovskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekreterijata za sport i omladinu Beograda...

GORI KUĆA MESA: Veliki požar u Surčinu, pogledajte buktinju (VIDEO)

Danas popodne izbio je požar u Surčinu. Kako se navodi u objavi na Instagram stranici,...