UŽAS U “MALOJ BOSNI”: Deo Sremske Mitrovice zatrpan smećem i leševima životinja

Ispred Mesne zajednice “Mala Bosna”, u ulici Radinački put, jutos su radnici JKP „Komunalije“ zatekli strašnu nemarnost građana.

Za samo jedan dan reciklažno ostrvo koje se nalazi u ovom delu grada, natrpano je otpadom koje nije razvrstano i kome nije mesto na ulici, pored kontejnera, istovremeno među otpadom nađeni su i leševi životinja.

“Ovaj deo grada se obilazi svakodnevno, ide se jednom dnevno u toku prepodneva ali toliko smeća ima da radnici mogu dolaziti tri puta dnevno. Reciklažno ostrvo je tu bilo deset godina, sve je funkcionisalo kako treba do skoro, zbog nemara ljudi ovo reciklažno ostrvo se gasi, rekla je PR JKP “Komunalije”.

U Sremskoj Mitrovici svako domaćinstvo ima pristup kantama za odlaganje otpada, a svim stanovnicima su ponuđene i dve posebne kante za primarnu separaciju otpada. Osim toga, na više od 100 lokacija u gradu postavljeni su kontejneri za separaciju otpada, a Reciklažni centar i Regionalna deponija u potpunosti su operativni. Ipak, iz dana u dan ostaje pitanje: Zašto se ovakve situacije i dalje javljaju?

Separacija otpada

Uvođenje odvojenih kanti za primarnu separaciju otpada bilo je značajan korak napred u naporima Sremske Mitrovice u upravljanju otpadom. Cilj je bio podsticanje stanovnika da odvoje reciklabilni otpad od opšteg otpada, čime se proces reciklaže čini efikasnijim. Postavljanje kontejnera za separaciju otpada širom grada dodatno je olakšalo ovaj proces.

Prisustvo potpuno funkcionalnog Reciklažnog centra i Regionalne deponije trebalo je da olakša opterećenje na odlaganje otpada. Reciklažni centar opremljen je za obradu reciklabilnih materijala, čime se smanjuje pritisak na kapacitet deponije. Regionalna deponija, s druge strane, pruža određeno područje za odgovorno odlaganje otpada, čime se osigurava minimalni ekološki uticaj.

Problem na dnevnom redu

I pored ovih sveobuhvatnih mera, problem nepravilnog odlaganja otpada i bacanja smeća i dalje postoji u Sremskoj Mitrovici. Javne površine i dalje su obeležene bačenim smećem, i očigledno je da mnogi stanovnici ne koriste obezbeđene sadržaje za separaciju otpada. To postavlja pitanja o osnovnim uzrocima problema.

Jasno je da izazov upravljanja otpadom u Sremskoj Mitrovici više ne može da se ignoriše. Raspoloživa infrastruktura i resursi su vredna sredstva, ali ih moramo dopuniti aktivnim učešćem svakog stanovnika. Radom zajedno i usvajanjem odgovornih praksi u upravljanju otpadom, možemo obezbediti čistiju i zeleniju budućnost za naš grad, navode iz Komunalnog preduzeća Sremska Mitrovica.

Kurir.rs/D.Š.

- Advertisement -

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci