VATRA JE UNIŠTILA VIŠE OD 500 KVADRATA: Obnova konaka u manastiru Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca (FOTO)

U TOKU je obnova konaka manastira Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca, koji je izgoreo u požaru pre nekoliko meseci. Tada je vatrene stihija uništila više od 500 kvadrata manastirskog prostora, a vrednost kompletnih radova iznosiće 33 miliona dinara.

ватра је уништила више од 500 квадрата: обнова конака у манастиру враћевшница код горњег милановца (фото)

foto: V. Ilić

– Zahvalan sam gospodinu Željku Živčeviću i svim ljudima koji su uključeni u obnovu konaka manastira. Pozivam sve ostale privrednike da svojim prilozima pomognu da ubrzamo radove i da se zajedničkim snagama potrudimo da monahinjama stvorimo što bolje uslove, jer je manastir Vraćevšnica jedan od najstarijih u našoj zemlji. Opština Gornji Milanovac je odvojila pet miliona dinara za obnovu konaka i to je samo prvi deo pomoći koji izdvajamo – kazao je Dejan Kovačević, predsednik opštine.

Za sada su završeni radovi na ukrovljavanju, čime su se stekli uslovi za uređenje unutrašnjeg dela. Konak ima dve etaže, sada će umesto 22 biti 16 kelija, i svaka će imati svoj toalet, što ranije nije bio slučaj.

vatra je uništila više od 500 kvadrata: obnova konaka u manastiru vraćevšnica kod gornjeg milanovca (foto)
Foto: Instagram printskrin/gminfors

Izvode se radovi i u maloj kapeli gde se tokom zime održavaju sva bogosluženja. Kapela će imati podno grejanje, što je takođe unapređeno u odnosu na prethodni period, u cilju stvaranja boljih uslova sestrinstvu manastira.

Željko Živčević, koji prati obnovu konaka, naveo je da uz veliku pomoć opštine i sugrađana radovi teku po planu.

Dobrotvori mislili na sve

SADA se radi na preziđivanju i elektroinstalacijama. U planu je da se uradi i spoljna fasada, debljine 10 centimetara stiropora, dok će krovna konstrukcija biti izolovana kamenom vunom debljine 20 centimetara, tako da će objekat u energetskom smislu biti veoma efikasan – rekao je Živčević.

– Nakon požara koji je zahvatio konak, prvo se pristupilo čišćenju ruševina, izbačeno je preko 200 traktorskih prikolica punih šuta i drugog otpadnog meterijala. Zahvaljujući pre svega vernicima koji su se od prvog dana uključili u radove, brzo smo sve uklonili i pripremili konak za dalje radove. Cilj nam je bio da što pre pokrijemo konak kako ne bismo imali problema sa padavinama – kaže Živčević.

- Advertisement -

Radovi se izvode uz blagoslov Žičke eparhije i uz dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci