back to top
mojatv

VIŠI SUD U PODGORICI ODOBRIO IZRUČENJE DO KVONA: Begunca traže Južna Koreja i Amerika

Viši sud u Podgorici je saopštio da je odobrio izručenje Doa Kvona, koga vlasti Južne Koreje i SAD traže zbog milionskih prevara na tržištu kripto-valuta.

U odluci je navedeno da su “ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje” tog južnokorejskog državljanina po zamolnicama dve države gde mu se sudi zbog finansijske prevare, ali će Ministarstvo pravde odlučiti koja država ima prioritet.

Viši sud u saopštenju podseća da je Do Kvon tražio da se po skraćenoj procedure izruči vlastima Južne Koreje.

Nedavno imenovani ministar pravde Andrej Milović je saopštio da je odluka o izručenju Do Kvona “politička” i nije hteo da kaže kojoj će državi biti izručen.

“SAD su naš glavni spoljnopolitički partner, želimo da što pre potpišemo bilateralni sporazum o izručenju da bismo na taj način napravili pravni okvir za buduća izručenja”, kazao je Milović Televiziji “Vijesti”.

Do Kvon je uhapšen krajem marta ove godine na aerodromu u Podgorici po poternici Južne Koreje koja je prva dostavila zamolnicu za njegovo izručenje.

Njemu je potom suđeno u Crnoj Gori zbog falsifikovanog posoša s kojim je nameravao da privatnim letom iz Podgorice otputuje za Dubai.

Južnokorejski “kralj kripto-valuta” u zatvoru kod Podgorice izdržava kaznu od četiri meseca zatvora zbog falsifikovanja pasoša.

Za falsifokovanje isprava je osuđen 16. juna ove godine pred Osnovnim sudom. Zbog istog krivičnog dela je osuđen i njegov saradnik Hon Čang Jon koji je zajedno s njim uhapšen u Podgorici.

(Kurir.rs/Beta/Vijesti)

- Advertisement -

Kurir

Najnoviji članci