ZA GODINU DANA 270 UJEDA: Problemi Lozničana sa psima lutalicama

Objavljeno

- Advertisement -

LOZNICA – Moju suprugu i dvogodišnje dete ispred obdaništa je napao pas lutalica bez ikakvog povoda. Počeo je da reži na dete i krenuo da ga napadne, sreća pa ga je supruga na vreme podigla u naručje, objavio je pre neki dan na društvenim mrežama zabrinuti otac. Ovih dana je u ranim jutarnjim satima čopor lutalica napao ženu u centru grada, a spasao je slučajni prolaznik koji je uspeo da ih otera. Nažalost, ovo nije retkost iako grad godinama čini sve da to promeni.

Loznica radi na rešavanju problema ulaganjem u zoohigijensku službu KJP “Naš dom“ koja redovno pronalazi i zbrinjava pse lutalice, ali i kroz njihovu masovnu sterilizaciju na teritoriji Loznice.

Još 1999. grad je otvorio prihvatilište za napuštene pse koje je gotovo uvek puno, sa oko njih 200, ali problem traje i po osnovu nadoknade nastalih šteta iz gradske kase odlaze milioni. Problem su vlasnici koji nabave psa, ali kad shvate da je to obaveza koja zahteva brigu o životinji, vakcinisanje, redovne šetnje i slično izbace ga na ulicu. Onda nastaju problemi jer takvi psi, prepušteni sebi, ponekad nasrću na prolaznike. Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje na teritoriji Mačvanskog okruga došlo je do povećanog broja ujeda, lani ih je bilo 949, a u 2021. godini 792 u što je povećanje od 20 odsto.

– Što se tiče teritorije Loznice ujeda je pretprošle godine bilo 255, a u 2022. tačno 270. U samom gradu prošle godine bilo je 87 ujeda. Građani su u tim slučajevima najviše ozleđeni za noge, zatim ruke (podlaktice i šake). Najviše ozleđenih je među radno sposobnom stanovništvu od 19 do 64 godine, zatim su tu mladi do 18 godina, a ostalo su stariji od 65godina. Od početka ove godine u lozničkom kraju bila su 94 ujeda, a u samom gradu Loznici ujedeno je 18 osoba. Problem nastaje zbog neodgovornog ponašanja vlasnika koji svoje pse ostavljaju bez nadzora na tuđim teritorijama, kao i onih koje pse vole, ali ne u svojoj kući, već ih samo hrane i psi zbog toga štite tu teritoriju gde se hrane – kaže dr Dragana Radojičić, pomoćnik direktora ove ustanove za poslove javnog zdravlja iz oblasti epidemiologije i mikrobiologije.

Tokom 2021. godine gradska Komisija za utvrđivanje osnovanosti podnetih zahteva za naknadu štete zbog napada pasa lutalica primila je i obradila ukupno 278 zahteva, 228 zbog ujeda i 50 zbog štete nanete domaćim životinjama. Gradsko pravobranilaštvo je zaključilo ukupno 265 ugovora o poravnanju sa oštećenima, 214 zbog ujeda i 51 napada na domaće životinje, a njihova ukupna vrednost je 10,2 miliona dinara, za ujede oko 9,6 miliona i oko 693.000 za štetu na domaćim životinjama, stoji u izveštaju nadležne komisije koja bi podatke za 2022. uskoro trebalo da saopšti. Inače, ovih dana su neki mediji preneli da je prema podacima ORKE, od 2015. godine do 2021, u Srbiji zabeleženo 77.498 napada pasa na ljude.

T.I

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

- Advertisement -

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

ADRIJANA U 66. GODINI RODILA ĆERKU I POSTALA NAJSTARIJA PORODILJA NA SVETU: Zbog toga su je razapinjali, evo šta je s njima danas

Adrijana Ilijesku (84) bila je planetarna vest 2005. godine, kada je rodila ćerku Elizu,...

FUDBALER IZ PREMIJER LIGE U BOLNICI U BEOGRADU: Dobio sepsu! Ovo su mogući razlozi teškog oboljenja

Darko Čurlinov, fudbaler engleskog Barnlija, završio je u bolnici u Beogradu zbog sepse. Makedonsku javnost...

IZREŠETAO GA S LEĐA, A ONDA GA OVERIO U GLAVU: Bivši pripadnik JSO ubio glavnog beogradskog narko-dilera, dobio 15 godina zatvora

Na današnji dan pre šest godina Predrag Dangubić ubio je na Voždovcu Radovana Laketića...

DRŽ’ GA VEPRE! Muškarac iz BiH snimio bliski susret sa opasnom životinjom u svom voćnjaku ODMAH POBEGAO NA NAJBLIŽE DRVO (VIDEO)

Muškarac iz Bosne i Hercegovine zabeležio je kamerom bliski susret sa veprom u svom...

Preko 2.000 mališana na nastupima Vojvođanskih simfoničara povodom Međunarodnog dana deteta

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana deteta, Vojvođanski simfonijski orkestar izveo je u Sinagogi u Novom...

ADRIJANA U 66. GODINI RODILA ĆERKU I POSTALA NAJSTARIJA PORODILJA NA SVETU: Zbog toga su je razapinjali, evo šta je s njima danas

Adrijana Ilijesku (84) bila je planetarna vest 2005. godine, kada je rodila ćerku Elizu,...

FUDBALER IZ PREMIJER LIGE U BOLNICI U BEOGRADU: Dobio sepsu! Ovo su mogući razlozi teškog oboljenja

Darko Čurlinov, fudbaler engleskog Barnlija, završio je u bolnici u Beogradu zbog sepse. Makedonsku javnost...