ZA NJIH JE POTROŠENO 7,5 MILIONA EVRA: Pogledajte kako će se isplatiti uloženi novac

Opšte je poznata činjenica da su motorna vozila, kojih je svakim danom sve više u našem okruženju, jedan od najvećih zagađivača vazduha i njihovi izduvni gasovi predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi.

Među njima su i autobusi, koje građani najčešće koriste zbog povoljne cene karte i redovnih polazaka. S tim u vezi Novi Sad je još jednom dokazao da postaje eko sredina i za svoje građane je obezbedio rešenje kojim će dovesti do smanjenja emisije štetnih gasova i tako započeti novu etapu javnog prevoza.

Naime, Grad Novi Sad je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj realizovao nabavku deset autobusa na električni pogon marke „Solaris“, tri univerzalna brza punjača kao i pet servisnih punjača. U pitanju su najkvalitetniji električni autobusi u Evropi.

00:56
Novi Sad kupio najkvalitetnije električne autobuse u Evropi

Vrednost ovog projekta iznosila je 7 miliona i 440 hiljada evra, dok je dodatno iz gradskog budžeta za izgradnju objekata za postavljanje opreme i priključenja i napajanja punjača neophodnih za funkcionisanje ovih autobusa izdvojeno 56,1 milion dinara.

Iako deluje kao veoma skupa investicija, na duži vremenski period upotreba električnih autobusa dovešće do uštede troškova goriva, niži su troškovi održavanja a takođe imaju i duži vek trajanja od njihovih prethodnika.

Električni autobusi ne proizvode nikakvu buku, udobni su, poseduju rampu za osobe sa invaliditetom, kao i klima uređaje zbog čega su građani koji ih koriste veoma zadovoljni. Takođe olakšan je posao i vozačima jer osim svih navedenih pogodnosti imaju i unutrašnje i spoljašnje kamere na mestu nekadašnjih spoljašnjih retrovizora, što im omogućava bolju preglednost.

Uvođenjem savremenijeg i boljeg načina prevoza, bezbednijeg i komfornijeg nego do sada, koji stvara manje buke i kojeg karakteriše nulta emisija štetnih gasova, osetiće se benefiti ne samo za korisnike javnog prevoza nego i za sve građane Novog Sada.

Pored Beograda, Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji je prešao na upotrebu električnih autobusa što predstavlja odličan primer ostalim lokalnim samoupravama a sve u cilju očuvanja životne sredine i kvaliteta života svih građana Srbije.

Promo

- Advertisement -

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

“TEŠKO JE PRIČATI…” Ivanić BRUTALNO ISKREN posle poraza: Moramo da se pogledamo u oči – ovo je neuspeh!

Izveštač Kurira iz Berna - Aleksandar Radonić Fudbaler Crvene zvezde, Mirko Ivanić, govorio je oporazu...

LOPOVI UPALI U 2 PRODAVNICE, UKRALI NOVAC I CIGARE VREDNE 350.000 DINARA: Policija stavila lisice na ruke razbojnicima iz Pazove

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Staroj Pazovi su, operativnim radom, rasvetlili dve teške krađe...

OVO JE SPISAK ČELNIH LJUDI CG KOJI SU BILI NA OROZU KAVČANA Dritan, Mandić, Kovačević…”Relaksirano ovo je ništa, najbolje sledi”

Pripadnici kavačkog klana, kako je otkriveno dešifrovanjem Skaj komunikacija, ali i prikupljanjem drugih dokaza...

LEKOVITOST OVE BANJE U VOJVODINI JE NAUČNO DOKAZANA! U njoj je boravio i jedan od najboljih svetskih pisaca svih vremena

Impresivno zdanje Jodna banja u Novom Sadu je nastalo u vreme Austro-Ugarske. Krajem 19.veka...