ZA TAJNI GRAD U JUGOSLAVIJI ZNALO SAMO 5 LJUDI, GRADILI GA ROBIJAŠI NOĆU: Koristili su ga samo JEDNOM, a ovo je najveća MISTERIJA

Objavljeno

Podzemni grad u Malom Zvorniku, pravljen po nalogu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, jedna je od najvećih turističkih atrakcija tog kraja.

Građen je početkom tridesetih godina 20. veka, u velikoj tajnosti, pod šifrom „Kamena devojka“, kao sklonište za smeštaj članova dinastije Karađorđević i vlade u slučaju rata.

Prostor površine 5.000 kvadratnih metara, sakriven u strmoj steni, još nije dovoljno istražen, a turistima i meštanima je sve zanimljiviji.

Ovaj lavirint pod zemljom pun je odaja iskopanih u kamenu za kraljevo ratno komandno mesto i duži boravak oko 5.000 ljudi. Gradnja je počela 1931. i trajala je sve do ubistva kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine. Posao je prekinut, a do tada je urađeno oko dve trećine skloništa.

„Ima oko sedamdeset prostorija i oko 12 izlaza ili ulaza koji su zakapijani gvozdenim vratima, negde oko 4.500 kvadratnih metara. Mi se nalazimo u prostoriji gde je održana poslednja sednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, 10. na 11. april 1941.godine“, navodi Suzana Repović iz Turističke organizacije Mali Zvornik.

Podzemni grad prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara, u kojima je smešteno oko hiljadu i po metara hodnika i oko 70 prostorija, a trebalo je da prime između tri i pet hiljada ljudi.

“Kamena devojka“ je korišćena samo jednom. U njoj je svoje poslednje dane u Srbiji proveo kralj Petar Drugi Karađorđević pre odlaska u izbeglištvo.

Duž hodnika nalaze se brojne prostorije – kraljev apartman, kabinet, sale, spavaonice za gardu, biblioteka, kapela sa oltarskim prostorom, kraljevska česma. Temperatura je ovde uvek ista – između 14 i 16 stepeni.

„Nažalost ništa ovde nije autentično i ovaj nameštaj je rađen po uzoru na nameštaj iz tog perioda, jer je ovo godinama bilo napušteno, nije se znalo ni koja je namena, ni za šta je ovo služilo. Bilo je otvoreno i dostupno tako svim gradjanima i tek pre otprilike 12 godina se otkrilo šta je ovo zaista i tada je lokalna samouprava uložila značajna sredstva“, objašnjava Repovićeva.

Tajni grad je smešten u brdu u blizini pešačkog mosta koji spaja dve obale Drine.

Glavno pitanje je – zašto je baš ovde napravljen.

„Veoma bitan faktor je tu kako komunicirati sa ostatkom sveta. Nedaleko od podzemnog grada Karađorđevića nalazi se planina Gučevo koja ima optičku vidljivost sa brdom koje je iznad ovog podzemnog grada, a Gučevo ima odličnu optičku vidljivost sa Crnom rekom u Bosni i Hercegovini, koja je izuzetno važan strateški vojni objekat“, ističe direktor Turističke organizacije Mali Zvornik Mlađan Crkvenjaš.

Podzemni grad su kopali osuđenici iz cele zemlje, dovođeni i odvođeni noću, kako ne bi znali gde se nalaze i šta grade.

Tačna namena i plan korišćenja ostali su do danas nepoznati, jer dokumenti o ovom tajnom projektu dosad još nisu otkriveni.

Podzemni grad dugo je bio zatvoren za javnost, a otkako su njegova vrata 2011. godine otvorena za turiste, posetilo ga je više od 20.000 ljudi.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

MALI ZVORNIK KRIJE PODZEMNI GRAD PORODICE KARAĐORĐEVIĆ

08:12
MALI ZVORNIK KRIJE PODZEMNI GRAD PORODICE KARAĐORĐEVIĆ

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

ŠAPČANE ŠOKIRALA SCENA U CENTRU GRADA: Nju muka naterala, a ljudi zgroženi kad su videli šta radi! FOTO

Šapčani su nedavno ostali šokirani scenom u centru grada. Prolaznici nisu mogli da veruju šta...

GRAJA JE NAPISAO HIT ZA DECU VUČE, VUČE, BUBO LENJA: Ršumović otkriva ko je za to glavni krivac i šta SRBIJA TREBA SADA DA...

Posle kraće bolesti u Beogradu je sinoć u 92. godini preminuo pevač i kompozitor...

ZA JEDNE JE CAR, ZA DRUGE IDIOT! Golman provaljen u ISTORIJSKOJ PREVARI – pred svaki meč, pomerao je stative na svom golu! VIDEO

Iako sport treba da demonstrira poštenje, plemenitost, fer-plej i viteške osobine, brojni sportisti zaobilazili...

POTPUNO OPREMLJEN: Muškarac iz Iriga u kući čuvao oružje sa svom potrebnom municijom!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Irigu podneće krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv muškarca iz...

Više vijesti