ZABRANJENA POVORKA PONOSA U BANJALUCI: Odluka doneta zbog negativne reakcije stanovništva i mogućnosti izbijanja nasilja

Objavljeno

Organizacioni odbor BH Povorke ponosa saopštio je danas da je Policijska uprava Banjaluka zabranila održavanje najavljenog skupa u tom gradu, a da je sporno to što je rešenje o zabrani izdato neposredno pre početka događaja odnosno u 9:50 na dan događaja i da je tim rešenjem prekršeno pravo na okupljanje, javlja N1 BiH.

“Ovim se šalje poruka kako je zabranom održavanja događaja BH povorke ponosa rešeno pitanje potencijalnog nasilja, tako što se zabranilo okupljanje, a ne nasilje”, navodi se u saopštenju.

Kao razlog zabrane, u rešenju se navode “negativne reakcije stanovništva i udruženja građana koji su negodovali planiranom druženju aktivista LGBTQ zajednice u Banjaluci.

Kako navode iz organizacionog odbora Povorke ponosa, time je jasno stavljajeno do znanja da će pokušati nasilno da prekinu okupljanje ukoliko do istog dođe, kao i utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine između fudbalskih klubova “Borac” i “Leotar”, odnosno “o mogućem organiziranju navijačkih grupa”, navodeći da MUP Republike Srpske, Policijska uprava Banjaluka “nije u mogućnosti da adekvatno obezbedi navedeni javni skup.

Iz te organizacije tvrde da su u skladu sa zakonskim odredbama prijave javnog događaja prijavili događaj nadležnim organima 13. marta, te da su od dana podnošenja prijave događaja bili u konstantnoj komunikaciji sa nadležnim sigurnosnim organima, koji su uveravali organizatore da mogu osigurati događaj i da nema razloga za brigu, osećaj straha i ugroženosti.

Samo dan pre održavanja događaja, u večernjim satima, organizatori su pozvani u prostorije Policijske uprave, gde su policajci u usmenom obraćanju kazali organizatorima da odustanu od organizacije događaja, jer nisu u mogućnosti osigurati skup inače će zabraniti skup.

“Naša odluka je bila jasna – mi nismo želeli da otkažemo događaj, već smo tražili od policije da u potpunosti obezbedi skup”, istakli su oni.

U međuvremenu na ulicama Banjaluke, grupa građana – navijača i huligana, istu noć, pravi bakljadu, šeta javnim površinama govoreći ‘Ubij pedera!’, na šta policija ne čini apsolutno ništa, šaljući jasnu poruku da javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam”, dodali su iz organizacionog odbora BH Povorke ponosa.

“Činom zabrane održavanja događaja se još jednom naglašava važnost organizacije Povorke ponosa, kao i savezništva, te međusobne solidarnosti, jer ovo je naša zajednička borba. Vidimo se 24. juna u Sarajevu!“, zaključili su organizatori u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

Više vijesti

ZVEZDA BI BILA ŠAMPION I DA ZENIT IGRA U SRPSKOJ LIGI: Miodrag Božović digao Rusiju na noge, objasnio kako stoje stvari u Srbiji

Miodrag Božović, jedan je od najcenjenijih trenera u Rusiji. Da nije tako, ne bi...

DVOJICI OPTUŽENIH PRITVOR PONOVO PRODUŽEN: Potvrđena optužnica za pokušaj ubistva ispred kockarnice u Novom Sadu

Optužnica protiv Kuljanina A. K. (27) i Novosađanina L. P. (28) koji se terete...

BAKA SKOČILA SA MOSTA U MORAČU DRŽEĆI UNUČE U NARUČJU: Detalji užasa u Crnoj Gori, bebu uspeli da izvuku (VIDEO)

Podgoričanka K.K.(1961) skočila je s Blažovog mosta u Podgorici, držeći u naručju mušku bebu...