back to top
mojatv

AKO PRIMETITE NEŠTO OD OVOG TOKOM VOŽNJE, PRAVAC SERVIS: Gume verovatno nisu dobro izbalansirane, dobro obratite pažnju

Posledice loše balansiranih guma nisu lako vidljive, ali ćete ih sigurno osetiti tokom vožnje.

Loše balansirane gume na vozilu mogu uzrokovati niz neprijatnih situacija koji utiču na udobnost, sigurnost i performanse vožnje. Balansiranje guma je ključno za održavanje stabilnosti vozila i sprečavanje neželjenih vibracija koje se prenose na volan, pod i druge delove vozila.

Evo nekoliko simptoma koji ukazuju na loše balansirane gume:

Vibracije na volanu

Jedan od najčešćih simptoma loše balansiranih guma su vibracije koje se osećaju kroz volan tokom vožnje. Ove vibracije mogu varirati u zavisnosti od brzine vožnje, ali se obično povećavaju kako vozilo ubrzava.

Vibracije u sedištu i podu

Osim što se osećaju kroz volan, vibracije se mogu prenositi i na sedište vozača i putnike, kao i na pod vozila. Ovi neprijatni osećaji narušavaju udobnost vožnje i često ukazuju na potrebu za balansiranjem guma.

Neujednačeno trošenje guma

Loše balansirane gume mogu uzrokovati neujednačeno trošenje guma. Ako primetite neravnomerno trošenje duž površine guma, posebno na rubovima, to može biti znak da gume nisu pravilno balansirane.

@jamiesgarage Reply to @jeweljikki Tire balance explained #mechanic #learnontiktok #tires #newshoes ♬ original sound – Jamie

Povećana potrošnja goriva

- Advertisement -

Neefikasno balansirane gume mogu uzrokovati povećanu otpornost na kotrljanje, što rezultira većom potrošnjom goriva. Ako primetite da vaš automobil manje ekonomično koristi gorivo, to može biti posledica problema s balansiranjem guma.

Problemi s upravljanjem

Gume koje nisu pravilno balansirane mogu dovesti do problema s upravljanjem vozilom, posebno pri većim brzinama. Vozač može primetiti da je teže održavati ravnotežu vozila, što može predstavljati ozbiljan sigurnosni rizik.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Bonus video:

03:45
OVO SU NAČINI KAKO DA ZAŠTITITE VAŠ AUTOMOBIL OD KRAĐE! Eksperti otkrili koje metode lopovi koriste: Evo šta OBAVEZNO DA URADITE

Kurir

Najnoviji članci