back to top
mojatv

ALBANCI SE PAKUJU ZA NEMAČKU: Posle uvođenja vizne liberalizacije trećina stanovništva lažne države Kosovo planira selidbu u Evropu

VIZNA liberalizacija koju je lažna država Kosovo dobila od 1. januara dovešće do toga da se skoro trećina stanovništva iseli. Kako su objavili prištinski mediji, istraživanja Instituta za napredne studije pokazala su da od 1000 ispitanih, koliki je bio uzorak, 28 procenat planira da napusti KiM u prvom kvartalu ove godine.

албанци се пакују за немачку: после увођења визне либерализације трећина становништва лажне државе косово планира селидбу у европу

Foto Tanjug

Kako se navodi u izveštaju “Tendencija emigriranja sa Kosova nakon liberalizacije viznog režima: Uticaj na radnu snagu”, od 1.000 ispitanika njih 28 odsto planira da se iseli u šengenski prostor.

Viši istraživač Blendi Hasaj naveo je da je od 2012. do 2022. godine sa KiM otišlo 338.000 građana ili 18,8 odsto stanovništva. U dokumentu koji je objavljen kao glavni razlog iseljavanja navode se ekonomske prilike. 

Viši naučni saradnik Anisa Zogaj rekla je da su sektori koji će biti najviše pogođeni iseljavanjem građevinarstvo, hotelijerstvo i gastronomija, trgovina i proizvodni sektor, a da najviše građana bira da ode u Nemačku.

Najnoviji članci