back to top
mojatv

BIVŠI INSPEKTOR STOLIĆ IZJAVIO DA NIJE BIO SARADNIK BELIVUKOVOG KLANA: Tužilaštvo ga tereti da je slao slike i poruke kriminalcima

Božidar Stolić, bivši inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) kom je ukinuta presuda kojom je bio osuđen na dve godine zatvora zbog odavanja podataka pripadnicima klana Veljka Belivuka, danas je na početku ponovljenog suđenja ponovo negirao da je informacije koje je imao tokom istrage preko Filipa Golubovića iz Berana dostavljao kriminalnoj grupi.

– Nisam kriv. Hteo bih da kažem, ja sam čitao ovaj predmet dok sam bio u pritvoru, ne znam zašto tužilac nije hteo da sasluša tada Golubovića. Ja sam radio taj posao – rekao je Stolić.

Optužbe, da je Stolića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja i prosleđivao službene beleške, slike i informacije, negirao je i optuženi Filip Golubović iz Berana.

– Želim da razjasnim neke stvari, ja razumem da sam u grupi Belivuk pozvan za svedoka, tamo gde nikoga od članova klana ne poznajem. Poznavao sam samo Gorana Mihajlovića, koji se tamo vodi kao žrtva. Ovde se govori o nekoj mojoj navodnoj pripadnosti nekoj kriminalnoj grupi, a veće je u prvom postupku lepo zaključilo da nisam bio član grupe – rekao je Golubović.

Golubović je, podsetimo, ukinutom presudom bio osuđen na godinu i dve meseca zatvora a tužilaštvo mu kao i Stoliću, na teret stavlja da su bili članovi Belivukove grupe.

Tužilac Saša Ivanić ostao je pri optužnici i predložio da se izvedu svi dokazi koji su ranije predloženi, uključujući iskaz koji je Golubović dao u policiji, kao i presretnuta Skaj komunikacija.

Podsetimo, među fotografijama za koje tužilaštvo tvrdi da ih je poslao je i slika sa saslušanja Belivuka i Miljkovića, posle njihovog hapšenja 4. februara 2021., kao i poruka da se “Belivuk dobro drži i da ćuti”, ali i da je “Ritopek pun krvi”. Prema optužnici, bivši inspektor je informacije prosleđivao Goluboviću, koji ih je dalje do jula 2021. slao pripadnicima grupe koji su i dalje na slobodi, a čiji identitet nije utvrđen.

Stolićev branilac, Branislav Bogdanović, osporio je da su Stolić i Golubović bili pripadnici Belivukovog klana i zatražio da se izvrši uvid u strogo poverljiva dokumenta operativne obrade “Otimač”, tvrdeći da je izveštaj o Belivukovom klanu, na osnovu kog je uhapšena Belivukova grupa i rešeno nekoliko ubistava potpisao upravo Stolić. Advokat je naveo i da je nelogično da su Stolić i Golubović, označeni u ovom postupku kao saradnici tog klana, a u drugom postupku Golubović bude saslušan kao svedok.

Tužilac Saša Ivanić osvrnu se na ove navode i ponovio u sudnici da je predlog Javnog tužilaštva za organizovani kriminal bio da se ovaj postupak spoji sa suđenjem Belivukovoj kriminalnoj grupi, ali da kako se to nije dogodilo, Golubović je saslušan u tom postupku kao svedok.

Drugi Stolićev branilac, advokat Aleksandar Popović osporio je zahtev tužilaštva da se Skaj komunikacije izvede kao dokaz u postupku.

– Tvrdim da Skaj ne može da bude korišćen kao dokaz u postupku. To su operativni podaci, koji nemaju karakter ispreve i ne mogu da se koriste, zbog čega predlažemo njihovo izdvajanje. Reč je o informacijama dostavljenim od Europola i Eurodžasta, a potom od francuskih pravosudnih organa, iako ih niko nije tražio. Strana država nam ih je poslala u nadi da će naša država početi da prikuplja dokaze, a ne da ih iskoristi kao dokaz. Suština je da za njih uopšte ne znamo kako su pribavljeni. Oni su rezultat masovnog prisluškivanja korisnika Skaja od strane strane države, čak i onih koji nisu predmet istraga – naveo je advokat Aleksandar Popović tvrdeći da je reč o kršenju Ustavom zagarantovanih prava naših građana.

- Advertisement -

Tužilac Ivanić se osvrnuo i na ove navode odbrane, tvrdeći da je Skaj zakonit dokaz koji je dostavljen iz Francuske.

– Podvlačim ono što je stav tužilaštva, radi se o ispravi i Apelacioni sud je potvrdio u svom rešenju o ukidanju presude, da se radi o zakonito pribavljenom dokazu – naveo je Ivanić.

Sudija Zoran Šešić je nastavak suđenja, kada bi dvojica optuženih trebalo da iznesu detaljnu odbranu zakazao za 5. februar naredne godine.

– Pre iznošenja odbrana veće bi trebalo da donese odluku o Skaju – rekao je sudija Šešić.

Kurir.rs/J.S.

Kurir

Najnoviji članci