back to top
mojatv

BOSOVI SA BALKANA ZARAĐIVALI 2 MILIJARDE DOLARA GODIŠNJE Razotkrivena mreža narko klanova: Sprečeno slanje 5 TONA KOKAINA

Vlasti Kolumbije i Ekvadora saopštile su juče da su razotkrili operacije narko klanova koji su mesečno iz tih zemalja u Sedinjene Američke Države i Evropu slali do pet tona kokaina. Osim južnoameričkih švercera, u operacije su bili umešani i kriminalci sa Balkana, pišu kolumbijski mediji.

Procena kolumbijske policije je da su narko šverceri iz Meksika i Balkana godišnje zarađivali po dve milijarde dolara. Prethodno, tokom 2023. godine, u Ekvadoru je zarobljeno šest Kolumbijaca i 22 Ekvadorca koji su bili deo organizacije i zaplenjeno 2,7 tona kokaina.

Operacija “Gran Fenix” zaključena je u subotu, nakon godine u kojoj je uhapšeno šest državljana Kolumbije i 22 Ekvadora, koji su bili deo orgaizacije od koje je zaplijenjeno 2,7 tona kokaina, piše portal Aristegui noticias.

– U potpunosti smo razbili organizaciju šverca droge. Ovom operacijom sprečeno je mesečno slanje po pet tona kokaina – rekao je na konferenciji za medije zamenik direktora Nacionalne policije Kolumbije Nikolas Zapata.

Kolumbija se smatra vodećim svetskim proizvođačem kokaina. Predsednik te države Danijel Noboa obećao je da će se suočiti sa porastom kriminala u svojoj zemlji, gde sukobi narko klanova u naglom porastu poslednjih godina.

Usevi listova koke u Kolumbiji dostigli su rekord od 230.000 hektara u 2022., 13 odsto više nego prethodne godine, dok je potencijalna proizvodnja kokaina porasla za 24 odsto na 1.738 metričkih tona godišnje, prema Kabinetu Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i kriminala.

Bezbednosni izvori tvrde da je Ekvador postao jedna od najvažnijih izvoznih platformi za kokain proizveden u Kolumbiji. Predsednik Ekvadora Danijel Noboa obećao je da će se suočiti sa porastom kriminala u svojoj zemlji, gde je nasilje koje se pripisuje grupama za trgovinu drogom naglo poraslo poslednjih godina.

Kurir.rs/Dan

Kurir

Najnoviji članci