back to top
mojatv

CRNA GORA U MANJKU SA PUTNIČKIM BRODOVIMA: Bez pomorske linije Bar-Bari i ovog leta

Crna Gora nema nijedan putnički brod, što je veliki ekonomski, sociološki, ali i kulturološki problem, smatra novi predsednik odbora direktora Barske plovidbe Ćazim Alković.

Barska plovidba je nekada imala flotu od 63 broda, a sada samo dva koji saobraćaju na trasi Bar i Budva.

Kako kaže Alković, za ta dva broda se očekuje veliki trošak za remont, pa se nadaju da će neprestano biti iznajmljeni.

“Za njih uredno vraćamo kredite i jako je važno da ih održimo. Bitno je odmah izvršiti tehničke preglede i da brodovi donose sredstva, da privređuju i ako je moguće, akumuliraju kapital”, kazao je Alković tokom gostovanja u emisiji “Mreža”.

Alković, koji je nedavno izabran za predsednika Odbora direktora u Barskoj plovidvi, nada se da će se ponovo uspostaviti linija Bar-Bari i da će Vlada i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pomoći da vrate putnički brod na toj liniji.

Od nadležnih institucija očekuju dobru saradnju.

“Nadam se da ćemo rešiti sve probleme, jer Baru to zaista i treba. Saznao sam da su svi zaposleni na brodovima Barske plovidbe naši građani, a to je velika prednost. Sve se radi za dobrobit naših građana, a oni se sa posebnom pažnjom brinu o brodovima”, naveo je Alković.

Alković se prisetio ranijih godina kad se u baru gradila ozbiljna flota, ali i teško radilo.

“Bila smo ozbiljna pomorska firma, ozbiljni pomorski grad i država. Išli smo uzlaznom putanjom sve do sankcija. Tada je počelo sve da propada”, sa žaljenjem je konstatovao Alković.

Zato Alković sada ističe veliki značaj uspostavljanja linije Bar-Bari i putničkog broda.

“Naravno, mi ne možemo očekivati da se problem reši za mesec ili dva. Kad imate brod imate prozor u svet. Na tome treba raditi. U Ministarstvu to prepoznaju. Sve se može postići zajedničkim snagama i doći ćemo do izvanrednih rezultata”, zaključio je Alković.

- Advertisement -

(Kurir.rs/RTCG/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:39
Najveći teretni brod pristao u luku u Šangaju

Kurir

Najnoviji članci