back to top
mojatv

DETALJI VELIKE AKCIJE BALKANSKI KARTEL: Hapšenjem hrvatskog narko bosa otkrivena cela mreža koja je delovala na više kontinenata

Pre pet dana u Turskoj je uhapšen hrvatski državljanin Nenad Petrak, vođa međunarodnog narkokartela. Uz prvookrivljenog Nenada Petraka, preduzetnika iz Zagreba koji je tražen zbog sudelovanja u pokušaju ubistva Josipa Čubelića sredinom aprila ove godine, među okrivljenima je i Filip Romić, koji je pobegao u Dubai, ali je uhapšen pri povratku u BiH.

Dan nakon hapšenja je još jedan hrvatski državljanin s Interpolove poternice. Uhapšen je u Bešiktašu. Radi se o Kristianu Paliću, koji je osumnjičen da je jedan od vođa zapadnobalkanskog krila međunarodnog narkokartela. Interpolovu plavu poternicu za Palićem raspisali su Brazil, Hrvatska i nekoliko evropskih zemalja. Sada su objavljeni detalji akcije.

Akcija Balkanski kartel

Europol je podržao istragu krijumčarenja velike količine kokaina u kojoj su učestvovale hrvatska, nemačka, španska i turska tela za sprovođenje zakona u okviru operativne radne grupe “Balkanski kartel”. Operativne aktivnosti dovele su do hapšenja Hrvata koji je bio glava organizoirane kriminalne grupe, a koji je prošle nedelje uhvaćen u Istanbulu.

Veruje se da je osumnjičeni bio na čelu velike organizacije za trgovanje drogom koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu. Osim trgovanja drogom, sumnjiče ga za niz drugih kriminalnih aktivnosti, između ostalog i za nasilje i pokušaj ubistva.

Uhapšena 21 osoba

Hapšenje hrvatskog narkobosa rezultat je operativnih aktivnosti koje je podržao Europol početkom oktobra, a u koje su bila uključena tela za sprovođenje zakona iz Hrvatske i Nemačke. Akcijski dan koji se održao 11. oktobra 2023. godine doveo je do hapšenja 21 osobe (12 u Splitu, i 9 u Nemačkoj) i zaplene 8 vozila, oružja (puške, mitraljezi, municija i prigušivači) te velike količine novca, droge, mobilnih telefona i različitih vrsta dokumenata. Europol je pomogao pri razmeni informacija i pružao analitičku podršku tokom cele istrage. Tokom prikupljanja obaveštajnih podataka otkrivena je cela jedna skrivena mreža koja je delovala u raznim zemljama na nekoliko kontinenata.

Takođe je povezan sa organizacijom isporuke jedne tone kokaina u Evropu koji je zaplenjen u Španiji 2020. godine. Dan kasnije, u okviru nacionalne istrage turske su vlasti uhapsile još jednu osobu koju je EU smatrao visokovrednom metom zbog optužbi za pranje novca.

Osumnjičeni je bio meta koju su tražile Hrvatska i Nemačka. Istragom koja je sprovedena u okviru Europolove operativne radne grupe “Balkanski kartel” obeležena je uspešna saradnja između uključenih država članica EU i Turske usmerena na razbijanje ove kriminalne organizacije.

Operativna radna grupa protiv balkanskih kartela

Razotkrivanje alata za kriptiranu komunikaciju kojima su se koristili kriminalci pružilo je međunarodnim telima za sprovođenje zakona najveći uvid do sada u kriminalne mreže i način njihovog funkcionisanja. Jedan od otkrivenih trendova je važna uloga kriminalnih mreža koje se većinom sastoji od državljana balkanskih zemalja u svetskoj trgovini kokainom.

- Advertisement -

Europol je osnovao operativnu radnu grupu “Balkanski kartel” kao odgovor na ovu pretnju. Operativna radna grupa okuplja zemlje s područja Balkana, EU i šire sa ciljem efikasnog suprotstavljanja ovakvim kriminalnim mrežama koje vode osobe s bliskim vezama u regiji.

Kurir.rs/index.hr

Kurir

Najnoviji članci