back to top
mojatv

ĐORĐE HTEO DA ODE IZ SRBIJE, DA SE PRESELI NA ALJASKU! A onda sa ženom došao na ovu ideju i život im se preokrenuo, evo i kako!

Konkurs Ministarstva za brigu o selu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom mnogima je omogućio da steknu svoj dom.

Među njima je i Đorđe Rubežić, koji je sa svojom porodicom konačno “svoj na svome”. Đorđe je kupio kuću u selu Lipar, za koje ga ne vezuje samo detinjstvo, već i preci koji su nakon Solunskog fronta osnovali ovo selo.

Đorđe Rubežić rođen je i odrastao u selu Lipar, koje se nalazi u blizini Kule, ali njegovi koreni još jače ga vezuju za ovo selo. Naime, njegov pradeda, učesnik solunskog fronta, došao je u selo Lipar nakon rata, gde je od kralja Petra I dobio imanje da se skući i obrađuje zemlju.

Kuća kao razlog ostanka u otadžbini

Đorđe je planirao da ide iz Srbije, da se preseli na Aljasku. Kako objašnjava, pored želje da kao mlad čovek istraži neka nova podneblja i kulture, glavni motiv je bio novac kojim bi mogao svojoj familiji da priušti kuću.

Međutim, kada je saznao za konkurs Ministarstva putem medija, odlučio je da sa suprugom sakupi sve potrebne papire, našli su kuću i podneli zahtev.

Zahvaljujući tome što su dobili sredstva koje dodeljuje Ministarstvo za brigu o selu, Đorđe je sa svojom familijom definitivno odlučio da put na daleku Aljasku otkaže.

Rubežići imaju dva sinčića, a drugi se rodio u novoj kući.

Na njihovom imanju ništa se ne baca

Kuća koju je Đorđe kupio imala je mnogo pratećih objekata koji ovoj porodici nisu potrebni. Tu je bila i stara kuća od naboja koja je bila poprilično propala, pa ju je Đorđe srušio. Stari vlasnici su na placu od 47 ari sagradili 80-ih godina i novu kuću, koju je Đorđe preradio, adaptirao, a jedan bočni deo je i dozidao kao terasu i kotlarnicu.

Sve što je Đorđe na svom imanju porušio nije bačeno, već je pažljivo razdvojeno na drvenu građu i metal. Veći deo drvene građe Đorđe koristi za grejanje. S obzirom na to da kuća ima 2 sprata, a svaki od njih je površine 89m2, Đorđe je tokom poslednje dve godine i te kako uštedeo na energentima (po njegovim procenama radi se o iznosu od bar 3.000 evra).

- Advertisement -

Metal je takođe odvojen u skladištu, a cigle su korišćenje za zidanje novog objekta.

– Od te kuće apsolutno ništa nije bačeno, sve je iskorišćeno, ponosno objašnjava Đorđe.

Na svom imanju Đorđe je zatekao i voćnjak. Međutim, planira da zasadi nove, kvalitetne sadnice.

Konkurs je preporuka za sve mlade koji traže svoj dom

Kako Đorđe objašnjava, nema mesta za razmišljanje i čekanje. “Nađite sebi neku solidnu kuću, da vam odgovora kada uđete u nju, da vam srce zatrperi i to je najbitnije”, kaže Đorđe.

ĐORĐE HTEO DA ODE IZ SRBIJE, DA SE PRESELI NA ALJASKU! A onda sa ženom došao na ovu ideju i život im se preokrenuo, evo i kako!

1 / 6 Foto: Youtube Printscreen/Agromedia

ĐORĐE HTEO DA ODE IZ SRBIJE, DA SE PRESELI NA ALJASKU! A onda sa ženom došao na ovu ideju i život im se preokrenuo, evo i kako!ĐORĐE HTEO DA ODE IZ SRBIJE, DA SE PRESELI NA ALJASKU! A onda sa ženom došao na ovu ideju i život im se preokrenuo, evo i kako!ĐORĐE HTEO DA ODE IZ SRBIJE, DA SE PRESELI NA ALJASKU! A onda sa ženom došao na ovu ideju i život im se preokrenuo, evo i kako!ĐORĐE HTEO DA ODE IZ SRBIJE, DA SE PRESELI NA ALJASKU! A onda sa ženom došao na ovu ideju i život im se preokrenuo, evo i kako!

Inače, interesovanje za konkurs ne jenjava, te nas raduje da mladi ljudi umeju prepoznaju priliku za građenje života i porodice na svom sopstvenom pragu.

Kurir.rs/Agromedia

Kurir

Najnoviji članci