back to top
mojatv

DPS TRAŽI DA CRNA GORA IZRUČI UHAPŠENOG SRBINA PRIŠTINI: Neviđen skandal, napali ministra pravde, tvrde da iza svega stoji Beograd

Demokratska partija socijalista žestoko je reagovala nakon što je crnogorski ministar pravde Marko Kovač odbio zahtev takozvanog Kosova da im Crna Gora izruči Momčila Vukotića (61).

Ministarstvo pravde navelo je u rešenju, podsetimo, da bi izručenje osumnjičenog privremenim kosovskim institucijama predstavljalo povredu člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

DPS, međutim, navodi da odluka ministra pravde Marka Kovača kojom je odbio zahtev takozvanog Kosova o izručenju državljanina Srbije Momčila Vukotića radi gonjenja za krivično delo, a koji je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru, ni pravno ni politički nije dobra.

– Ukazujemo da je kao razlog za takvu odluku Kovač naveo kršenje člana tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama kao i sumnju da Vukotić može biti politički gonjen. Takvo pravno tumačenje ni u kom slučaju ne stoji i to pre svega jer je sud razmatrao eventualnu povredu Evropske konvencije i doneo odluku o izručenju Vukotića. Drugi razlog zbog kojeg Kovač nije smeo doneti ovakvu odluku jeste sama težina krivičnog dela. Podsećamo da se Vukotić tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a ekstradicija se može izvršiti između međusobno priznatih država, što je slučaj sa Crnom Gorom i Kosovom – navode u saopštenju.

DPS dodaje da se poznajući “podaničku poziciju Vlade Crne Gore i njenih ministara” nameće zaključak je da je “Kovač doneo političku odluku zasnovanu na tehničkom sprovođenje direktive koju je dobio iz Beograda”.

Vukotić, koji je rođen u Peći i ima boravište u izbegličkom naselju Rudeš u Beranama, uhapšen je po zamolnici takozvanog Kosova zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(Kurir.rs)

Kurir

Najnoviji članci