DŽENAD OTKRIO OSTATKE BOMBARDERA NA PLANINI U BiH: Misterija rešena posle 80 godina, leteli ka Srbiji, ali se nisu vratili (VIDEO)

Otkriće na planini u BiH moglo bi konačno da razreši misteriju nestanka bombardera RAF koji je pre skoro 80 ​​godina nestao u akciji.

Jula 1944. godine, bombarder RAF Velington, poleteo je iz italijanske Regine da napadne rafineriju nafte u Smederevu, međutim, nije se vratio i ništa se više nije znalo o njegovoj posadi.

Jedini nadgrobni spomenik za pet članova posade bio je ogroman zajednički spomenik na Malti. Sada je bosanski fotograf i planinar Dženad Džino uspeo da otkrije ljudske kosti i zlatni prsten sa pečatom za koji se veruje da pripada jednom od članova posade.

Bombarder je nestao u noći 16. jula 1944. godine. Tada je 13 aviona otišlo u misiju pod lošim vremenskim uslovima, ali se 12 vratilo.

Džino je zabeležio potragu za oborenim avionom u dramatičnom video snimku na Jutjubu. Ispričao je da je čuo navode o Spitfajeru, koji se srušio za vreme Drugog svetskog rata u brdima blizu planine Čvrsnice, koja je visoka 2.228 metara. Meštani su pričali da je avion pronađen u planinama i da je aluminijum odnesen da bi se pretopio i prodao.

Niko međutim nije znao tačno gde se nalazi ta tačka i trebalo mu je još nekoliko meseci pre nego što se uputio na vrh planine, zvani Pločno, gde je započeo potragu. Naleteo je posle tri sata na prvi komad zarđalog metala iz okvira aviona. Izvirilo je potom još ostataka, uključujući delove motora, ostatke drvene osovine propelera, čaure, kontrolni merač…

Кako se Džino kretao dalje uz planinu, počeo je da nalazi lične stvari, kaiševe za šlemove, dugmad, a na kraju i ljudske kosti.

Кontaktirao je britansku ambasadu u Sarajevu. Celo područje je potom pedantno istraženo.

Džino je vojnim stručnjacima pokazao fotografije stajnog trapa, međutim, doživeo je veliko iznenađenje kad mu je rečeno da to nije Spitfajer sa jednim pilotom već Velington sa petočlanom posadom.

Zatim je otkrio zlatni prsten i srećnu crnu mačku isklesanu od kamena za koju je pretpostavio da je pilotova amajlija za sreću.

– Osećam se loše zbog nalaza, međutim, nadam se da ćemo uspeti da donesemo mir britanskim avijatičarima. Crna mačka je znak loše sreće na Balkanu, ali suprotno u Engleskoj – rekao je Džino.

- Advertisement -

Detaljna studija savezničkih zapisa i zapisa Osovine uspela je da precizno odredi letelicu. Dana 30. jula 1944. godine tadašnja vlada NDH je snimila ostatke “neprijateljske letelice” pronađene u tom području sa pet tela koja se raspadaju.

Nije zabeleženo da li je bilo pokušaja da se avijatičari pristojno sahrane, ali s obzirom na broj pronađenih ljudskih kostiju, to se čini malo verovatno.

Džino je dodao da se žarko nada da će biti moguće ući u trag rođacima nastradalih pilota.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

BREGAR POSLE DEBAKLA OD RUMUNIJE: Nismo očekivali ovu taktiku

Selektor ženske rukometne reprezentacije Srbije Uroš Bregar izjavio je večeras da je "Rumunija igrala...

TRAGEDIJA U BEČEJU: Žena stradala u požaru u porodičnoj kući

Jedna osoba poginula je u požaru koji je noćas izbio u jednoj porodičnoj kući...

UŽAS U SEVERNOJ MAKEDONIJI! Pokušali da otmu decu iz školskog dvorišta!

U opštini Karbinci u Severnoj Makedoniji pokušana je otmica dece. Prema informacijama gradonačelnika Viktora...

LAŽNA UZBUNA U BRODAREVU, DIGLI PANIKU: Puštena vest da voda nije za piće, policija preuzima slučaj

PRIJEPOLJE – Među stanovnicima Brodareva proširila se panika kada su se na društevnim mrežama...

CRNO VINO JE NEZAOBILAZNO NA SLAVI ZBOG OVOGA: Važan je simbol naše hrišćanske religije, a jedan čin označava POČETAK OBREDA

Slave su jedno od kulturnih nematerijalnih nasleđa, koje se punom snagom, željom i verom...

BREGAR POSLE DEBAKLA OD RUMUNIJE: Nismo očekivali ovu taktiku

Selektor ženske rukometne reprezentacije Srbije Uroš Bregar izjavio je večeras da je "Rumunija igrala...

TRAGEDIJA U BEČEJU: Žena stradala u požaru u porodičnoj kući

Jedna osoba poginula je u požaru koji je noćas izbio u jednoj porodičnoj kući...