back to top
mojatv

ENTONI BLINKEN POSLAO VAŽNO UPOZORENJE BiH I HRVATSKOJ: “Hitno izvršite pritisak na NJEGA, mora da prekine opstrukciju”

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je od hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlić Radmana i ministra spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na lidera HDZ BiH Dragana Čovića da prestane da opstruiše gasno povezivanje Hrvatske i BiH.

U pismu se, prenosi Hina, ističe da je izgradnja Južne gasne interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za energetsku bezbednost dveju država.

Direktnim krivcem za odugovlačenje početka izgradnje gasovoda Blinken je označio šefa HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića. Blinken tvrdi da kašnjenje s nastavkom izgradnje gasovoda preti njegovoj realizaciji.

“S obzirom na to da je ovaj projekat u jasnom interesu vaše zemlje i regiona, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju po ovom pitanju” stoji upismu Blinkena, prenosi Hina.

Prema navodima Blinkena, zahtevi Čovića da se osnuje posebna kompanija sa sedištem u Mostaru koja bi realizovala izgradnju gasovoda sa Hrvatskom predstavljaju dupliranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava celi projekt.

“Ovako evidentna korupcija i samopogodovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU” upozorio je Blinken i pozvao gornji dom Parlamenta Federacije BiH da usvoji zakon o Južnoj gasnoj interkonekciji i dodao da posao gasnog operatera isključivo obavlja kompanija BH-Gas sa sedištem u Sarajevu.

“Sjedinjene Države ne podržavaju bilo kakve napore koji potkopavaju potencijal Južne gasne interkonekcije za pružanje energetske sigurnosti – navodi se u pismu.

Podseća se da je ovaj oštar nastup američkog državnog sekretara usledio nakon što je prošle godine ambasador SAD takođe prozvao Čovića za opstrukciju izgradnje gasovoda između BiH i Hrvatske.

Projekt Južne gasne interkonekcije trebao bi da poveže gasovode Hrvatske i BiH, čime bi ta zemlja prestala da bude zavisnik samo od ruskog gasa koji pristiže turskim tokom. S Hrvatskom bi trebalo da se spoji na području Imotskog, a unutar BiH bi imao dva kraka – jedan koji vodi prema središtu zemlje, a drugi prema Mostaru.

Posao oko toga projekta započeo je BH-Gas, kompanija u vlasništvu Federacije BiH koju zbog nedavnog jednostranog ugovora snabdevanja i prelaza na turski tok tuži mađarski FGSZ pred arbitražnim sudom u Cirihu zahtevajući odštetu od 21 milion dolara, što bi moglo potpuno da ugrozi njihovo poslovanje.

(Kurir.rs/Novosti/Preneo: A.N.)

- Advertisement -

Bonus video:

00:50
UŽIVO 61. DAN RATA U UKRAJINI Blinken posetio Kijev, Gutereš sutra putuje u Moskvu

Kurir

Najnoviji članci