back to top
mojatv

GASI SE TIKTOK KAKAV POZNAJEMO?! Naprasno se utišao, OPTUŽBE pljušte, pojavili se i na SUDU, a evo šta se krije iza skandala

Jeste li primetili da na određenim snimcima na TikToku više ne možete da čujete zvuk?

Pa, postoji objašnjenje. Prošle nedelje prekinuti su pregovori o licenciranju između TikToka i “Universal Music Group”.

Pesme kojih muzičara više nisu dostupne na TikToku?

Universal Music Group, mega-kompanija odgovorna za izdavanje muzike izvođača među kojima su Tejlor Svift, Drake, U2 i Ariana Grande, dan pre isteka licencnog ugovora s TikTokom objavio je otvoreno pismo pod naslovom “Zašto moramo da uzmemu pauzu na TikToku”, piše Vog.

U tom pismu optužuju TikTok da pokušava da izgradi posao, koji se temelji na muzici, “bez plaćanja poštene vrednosti za muziku” te da nema odgovarajuće naknade za umetnike i tekstopisce.

Veštačka inteligencija je već postala glavni izvor zabrinutosti za rad u Holivudu i izdavaštvu, ali Universal je posebno optužio TikTok (koji je poznat po vrlo niskoj stopi naknade za umetnike) da je “dopustio da platforma bude preplavljena snimcima generisanim veštačkom inteligencijom” te da je to “sponzorisanje zamene umetnika VI-om”.

Kada je TikTok službeno utihnuo?

U prošli četvrtak ujutro TikTok je potvrdio da je sa svoje platforme uklonio muziku izvođača Universala. Postojeći videozapisi koji koriste tu muziku potpuno su utišani.

Da li je TikTok reagovao na veliki potez Universala?

TikTok je u utorak objavio izjavu u kojoj stoji: “Uprkos Universalovom lažnom narativu i retorici, činjenica je da su odlučili da se udalje od moćne podrške platforme s više od milijardu korisnika koja služi kao besplatno sredstvo za promociju i otkrivanje njihovog talenta.

TikTok je uspeo da sklopi ugovore sa svakom drugom izdavačkom kućom. Jasno je da Universalovo delovanje nije u najboljem interesu umetnika, tekstopisaca i obožavalaca.”

- Advertisement -

A zašto je TikTok spomenut na saslušanjima u Senatu prošle nedelje?

Nevezano uz probleme s Universalom, TikTok je bio jedna od brojnih aplikacija (uz X i Metu) čiji su izvršni direktori u sredu pozvani da svedoče pred Odborom za pravosuđe u Senatu o sigurnosti dece. To bi saslušanje bi trebalo da omogući članovima odbora da izvrše pritisak na izvršne direktore nekih od najvećih kompanija društvenih medija zbog njihovih propusta u zaštiti dece na internetu.

@kyliejenner ♬ Cherry – Lana Del Rey

Republikanska senatorka iz Teneseeja Marša Blekbrn upozorila je glavnog izvršnog direktora aplikacije Shou Zi Chewa da im “Nešvil neće ponuditi otirač dobrodošlice”, dok je republikanski senator Tom Koton insistirao na prozivanju izvršnog direktora TikToka zbog njegovih veza s Kinom (on je iz Singapura), čak pitajući: “Jeste li ikada bili član Komunističke partije Kine?”

To je prvo pojavljivanje izvršnog direktora TikToka pred američkim zakonodavcima od marta, kada se kineska aplikacija suočila s oštrim pitanjima, uključujući ona koja sugerišu da aplikacija šteti mentalnom zdravlju dece.

Predloženi zakon bi Bajdenovoj administraciji dao nova ovlašćenja da Amerikancima blokira korišćenje strane komunikacione tehnologije kao što je TikTok, koju koristi više od 150 milijona Amerikanaca.

Šta će sada TikTok?

Nedavno je sprečeno stupanje na snagu prve državne zabrane TikToka u Montani na temelju toga što krši prava korisnika na slobodu govora, što bi moglo značiti da ni drugi pravni izazovi protiv TikToka možda neće dobro proći (uprkos dugotrajnom saslušanju u Senatu).

Što se tiče prekida ugovora s Universalom, moraćemo da pričekamo i vidimo kako će korisnici reagovati na verziju TikToka koja ne uključuje muziku njihovih omiljenih izvođača.

(Kurir.rs/Index/T.J.)

Bonus video:

00:52
OVO JE NOVI TIKTOK IZAZOV – DA LI MOŽE LUĐE? Korisnici poludeli: Biciklom se zaleću na automobile u brzini, ŠOK!

Kurir

Najnoviji članci